Alternatív munkahely = jobb egészség

Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen.

A megfelelő fizikális állapot, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, így csökkenhet a pszichoszomatikus megbetegedések száma. A lehetséges lépésekről dr. Sztancsik Ilona foglalkozás-egészségügyi szakorvos beszélt.

Az egészség jó befektetés

Amerikában zajlott egy Krónikus Betegségeket Megelőző Munkahelyi Program nevű kezdeményezés, amelynél az induláskor, 6 hét és fél év elteltével felmérték a dolgozók fizikai állapotát, táplálkozási szokásait és számos betegség rizikófaktorait. Már a 2. mérés alkalmával tapasztalható volt, hogy a résztvevőknek csökkent a vérnyomása, a testzsír- és a koleszterinszintje.

Ezen felül a megkérdezettek 39 százaléka a munkahelyén kívül is egészségesebben táplálkozott és növelte a fizikai aktivitását. A prevenciós programokra szánt költség később az anyagiakban is megtérült: nőtt az egészséges munkavállalók teljesítménye, csökkent viszont a betegállományban töltött napok száma.  Ráadásul, mivel a dolgozók érezték, hogy a vezetőség is erőfeszítéseket tesz a jó közérzet biztosításáért, a személyes elköteleződésük is megnőtt a cég felé, így a hatékonyságuk is nőtt.

hzgqvnhd4

Alternatív étrend a menzán

Jó lehetőség a munkavállalónak, ha maga döntheti el, marad-e a hagyományosabb étrendnél, vagy az egészségesebb, alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú, teljes értékű fogásokat választja. Ha mód van rá, sokan szavaznak a vörös húsok helyett fehérekre, a fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésűre, a túl sok állati fehérje helyett a zöldségekre, vagy éppen a krémes süteményeket váltják fel friss gyümölcsökkel. Az eredmény nem csak a kilók csökkenésében, de az energikusabb fizikai állapotban is mérhető.

Ülőlabdák és térdeplőszékek biztosítása

Ahhoz, hogy stabilan ülhessünk a labdán, folyamatosan egyensúlyoznunk kell, ami olyan kicsi, gerinc közeli izmokat mozgat meg, amelyeket egyébként alig használunk vagy egyoldalúan terhelünk. Speciális gyógytornát is lehet rajta végezni. A térdeplő szék megpróbálja visszaállítani a gerinc normális görbületét, hiszen ahhoz, hogy normálisan tudjunk ülni rajta, előre kell billentetünk a medencét, és ki kell egyenesítenünk a hátunkat. Mindkét eszköz a gerincfájdalmak és deformitások megelőzését szolgálja.

Kímélő monitorok

A szemkímélő monitorok a fényerőt és a kép egyéb beállításait automatikusan a helyiség fényviszonyaihoz és a képernyőn megjelenő tartalomhoz igazítják, így kiküszöbölik a szem megerőltetését. A számítógépes munkánál az is fontos, hogy hol helyezkedik el a monitor. Az a jó, ha kb. 60-65 cm-re van a szemünktől és enyhén lefelé kell néznünk, mert a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. A szemmagasságunknál feljebb elhelyezett képernyő használata megerőltető.

heat39ol

Az optimális láthatóság érdekében rendszeres szemészeti szűrés indokolt, mely alapján munkaszemüveg viselése válhat szükségessé. A szemüveg viselése jelentősen csökkentheti a panaszokat, melyhez a jó munkaszervezés, az óránkénti rövid szünetek is hozzájárulnak.

Munkahelyi egészségszűrés

A munkahelyeken szervezett szűrések nem csak a dolgozók lojalitását növelik, de olyan, addig rejtett betegségekre is fény derülhet ilyen módon, amelyek tüneteket okozva már sokkal súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelentenének a munkából. A hagyományos és speciális szűréseken, teljes menedzserszűréseken kívül, rendkívül hatékony a vállalatok számára kidolgozott éves egészségterv, amely rendszeres követést és akár komplex életmód-programokat is tartalmazhat. Szakképzett irányítással látványosabban javulhat az egészségi állapot és nőhet a teljesítmény! – összegzi dr. Sztancsik Ilona foglalkozás-egészségügyi szakorvos.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.