Élj fiatalon és egészségesen!

Egy új kutatásból az derül ki, hogy a fiatal felnőttkor kulcsfontosságú időszak az olyan egészséges életmódbeli szokások kialakításában, amelyekkel középkorban megelőzhető a szívbetegség.

A Circulation legfrissebb számában közzétett kutatás azt mutatta, hogy az alanyok körülbelül 44 százalékában húszas éveik elején még alacsony volt a szívbetegség kockázata, húsz évvel később azonban ugyanez az arány csak 24,5 százalék volt. Az eredmények szerint a szívbetegség alacsony középkori kockázatának eléréséhez fiatal felnőttkorban öt magatartást kell kialakítani.

„Tanulmányunk azt mutatta, hogy még azok is, akiknek családi kórtörténetében előfordult szívbetegség, képesek voltak megőrizni a szívbetegség alacsony kockázatát abban az esetben, ha fiatalon egészséges életmódot kezdtek élni” – számolt be Kiang Liu, a chicagói Northwestern Egyetem professzora. „Ez is azt a megközelítést támasztja alá, hogy az életmód jelentősebb szerepet játszhat, mint a genetika.”

A kutatás a Szívkoszorúér Kockázatértékelés Fiatal Felnőttekben címmel 1985-ben, 2336 személy részvételével megindított széles körű tanulmány adatain alapul. A résztvevők rendszeresen információt szolgáltatnak étrendjükről, és fizikális valamint vérvizsgálatoknak vetik alá magukat. Az alanyok átlagéletkora a kutatás kezdetén 24 év volt, és a szakértők azt vizsgálták, követték-e a következő öt magatartás valamelyikét: a testtömeg-index fenntartása, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, a dohányzás kerülése, egészséges étrend követése és rendszeres testmozgás.

arc42

A kutatás kezdetén a résztvevők többsége csak kettő vagy három magatartást követett. Csupán hat százalék felelt meg az egészséges életmód mind az öt követelményének, 15 százalék viszont egynek sem felelt meg. Amikor az alanyok középkorúvá váltak, a mind az öt feltételt követők 60 százalékában alacsony maradt a kardiológiai kockázat, míg azok közül, akik egyik feltételnek sem feleltek meg, mindössze 5 százalékban maradt alacsony a kockázat.

Liu szerint nagyon sok középkorú felnőtt él egészségtelen étrenden, meghízik és nem mozog. Az ilyen életmód természetesen magas vérnyomás, magas koleszterinszint és cukorbetegség kialakulásához, valamint a szív-érrendszeri kockázat megnövekedéséhez vezethet. Azok a fiatal felnőttek viszont, akik egészséges életmódot folytatnak, nem csupán szívük egészségét biztosítják. Számos kutatás bizonyítja, hogy azok, akik középkorban alacsony szív-érrendszeri kockázattal rendelkeznek, jobb életminőséget is élveznek, tovább élnek, és kevesebb egészségügyi ellátásra szorulnak idősebb korukban. Mindezt figyelembe véve a kutatók úgy vélik, mindenkinek érdemes megőriznie az alacsony kockázati profilt.

vid4u.init(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: