„Álmomban meztelen voltam” – 14 gyakori álom és jelentése

Éjszakánként mindenki álmodik, legfeljebb nem emlékszik rá. Sokszor egyértelműnek tűnik az álom jelentése, ám fontos tudni, hogy nem mindig olyan egyszerűek, mint amilyennek látszanak.   

Ha álmunkban halált látunk, azzal a rettegéssel ébredünk fel, hogy hamarosan lesújt a nagy kaszás. Ám nem mindig az az álom jelentése, amire először gondolunk.

Minden ember álmodik, 90 perctől 2 órát éjszakánként. Emberekről, helyekről, történésekről – ám az álmok nem mindig egyszerű történetek. Az álmok vizsgálata különösen lenyűgöző tud lenni, amikor a különböző kultúrákból származó, más-más háttérrel rendelkező emberek ugyanazt álmodják. Olyan ez, mint egy „egységes nyelv”, mely gyakran bonyolult képeket hoz elő érzelmeinkből” – magyarázza Suzanne Bergmann szociális munkás, aki 16 éve foglalkozik az álmokkal. A szakember egy tapasztalt csapattal dolgozik együtt – kidolgozott egy 14 gyakori képből álló „álom-szótárat”. Ezeknek az álomképeknek van egy általánosan elfogadott jelentésük. De mik is ezek?

1.Álom: Üldöznek

Az egyik leggyakoribb álom. Legtöbbször azért, mert a bennünk levő szorongás miatt nagyon élethű és jobban is emlékszünk rá. Oka azonban nem az, hogy valóban üldöznek minket, sokkal inkább az, hogy menekülünk valamitől. Az álom arra próbál rávezetni, hogy nem szentelünk elég figyelmet valaminek, aminek kellene.

2.Álom:Víz

A víz gyakran érzelmeinket, tudatalatti elménk képeit fejezi ki. A víz minősége (tiszta, piszkos, nyugodt vagy háborgó) általában betekintést ad abba, milyen hatékonyan kezeljük az érzelmeinket.

3. Álom: Járművek

Akár autóról, akár repülőről, vonatról vagy hajóról van szó, azt tükrözi, hogyan érezzük: milyen irányba halad az életünk és mit érzünk, mennyire vagyunk képesek ellenőrzés alatt tartani, irányítani azt. A járművek hatalmat adnak a kezünkbe, mellyel elérhetjük úticélunkat, vagy kijelölik az akadályokat, melyekkel úgy érezzük, szembesülnünk kell és leküzdenünk őket.

4.Álom: Emberek

Más embereket gyakran látunk álmunkban. Általában saját magunk különböző aspektusainak kivetülései. Az álomban látott emberek sokszor karaktereket személyesítenek meg, amilyen irányba fejlődni szeretnénk. Egyes emberek, akik életünkben fontos szerepet játszanak, azért jelennek meg, mert velük kapcsolatban van valami megoldandó feladat. Különösen, ha szeretőről álmodunk, saját magunk egy olyan oldalát szimbolizálja, mellyel úgy érezzük, nem vagyunk igazán szoros kapcsolatban.

5. Álom: Iskola vagy osztályterem

Szintén gyakori álom, hogy az ember iskolában vagy osztályteremben találja magát, sőt egy tesztet kell megírnia, melyet nem tud megoldani. Különös, de ez az álom legtöbbször azt jelenti, hogy a valóságban egy múltbeli dologból kell tanulnunk: az óra vagy a feladat, amellyel álmunkban szembesülünk, megtanulnivaló a múltból.

6. Álom: Bénulás 

Sok ember számára ismeretlen álom. Amikor az ember egyfajta bénultságot érez álmában, mely megelőzi, hogy fizikailag is kövesse az álomban előforduló dolgokat. Ez az érzés gyakran a REM szakasz és az ébredés időszak között következik be. Bénulásról álmodni egyébként azt sugallja, hogy az illető úgy érzi: elveszíti kontrollját az élete felett.

7. Álom: Halál

Általában rosszul, negatívan értelmezik; de nem halált jelent, sokkal inkább drámai változáshoz kapcsolódik, mely az ember életében történik. Valami véget ér, hogy helyet csináljon valami újnak.

8. Álom: Repülés

Repülni álmunkban, valamint az, milyen eredményesen tettük ezt, szintén ahhoz kapcsolódik, mennyire vagyunk képesek ellenőrzés alatt tartani az életünket, mennyire vagyunk magabiztosak és képesek arra, hogy elérjük a célunkat. A legeufórikusabb álmok egyike a magasan repülés, míg az alacsonyan vagy szinte földet érintő repülés inkább frusztrációt jelez.

9. Álom: Esés, zuhanás

Nem minden ilyen álom negatív. Egyes álmodók lassú zuhanásról számolnak be, mely nyugalmat áraszt és elengedést. Ám gyakran a nagy magasságból történő, kontrollálatlan esés olyasmire utal, amit nem tudunk ellenőrzésünk alatt tartani életünkben.

10. Álom: Meztelenség

Érzelmi vagy fizikai kiszolgáltatottság, érzékenység hozható összefüggésbe a meztelenséggel, melyet álmunkban látunk. Hogy éppen melyik testrészünk meztelen, annak is jelentősége lehet – közelebbről megvilágítja az érzést, melyre az álom megpróbál minket rávezetni.

11. Álom: Kisbaba

Általában valami újat jelez ez az álom: egy új ötlet, új munka, fejlődés vagy potenciális növekedési lehetőség életünk valamely területén.

12. Álom: Étel

Az ételek energiát, tudást, táplálékot jeleznek és közvetlenül az értelemhez, érzelemhez, valamint a spiritualitáshoz kötődnek. Az étel azt is sugallhatja: „étel a gondolkodásért”, vagy azt jelentheti, éhesek vagyunk új információkra, felismerésekre.

13. Álom: Ház

A házak gyakorta az álmodó agyát jelképezik. A különböző szintek és szobák a személy különböző aspektusaihoz kapcsolódhatnak és a tudat különböző lépcsőit is mutatják. A pince általában azt képviseli, ami elhanyagolunk, vagy amire az álmodó nem ügyel eléggé, a hálószobák az intim gondolatokat képviselik és az érzéseket – ezek állnak legközelebb önmagunkhoz.

14. Álom: Szex

A szex az álomban egyszerűen a szexuális önkifejezés megnyilvánulása, de intim kapcsolódást is szimbolizálnak magunkkal vagy másokkal, valamint új információk figuratív integrációját jelképezik.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy bár a fentiek az álombeli képek általános értelmezései, többnyire csak maga az álmodó tudja igazán értelmezni saját álmait: hogyan kapcsolódhatnak azok a saját életéhez és történéseihez…

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.