Álmodj, és maradj egészséges

Az álmoknak évezredek óta kiemelkedően fontos szerepet tulajdonít az ember, ennek ellenére az álomkutatás még mindig gyerekcipőben jár.

Abban egyetértenek a tudósok, hogy az álmainkra szükségünk van a lelki egészség megőrzéséhez. De hogyan is születnek az álmok? És mit üzennek?

A kutatók szerint minden ember álmodik, a gyors szemmozgásos, az úgynevezett REM állapotban. Még az is álmodik, aki egyáltalán nem emlékszik az álmaira.

alvás02

Vannak emberek, akiknek a tudattalan és tudatos énjét szinte átjárhatatlan fal választja el egymástól. Ők hiába álmodnak, álmaik nem jutnak át ezen a falon, így ébredés után semmire sem emlékeznek. Emiatt azonban nem fenyegeti őket károsodás. Egyes felmérések szerint ezek az emberek sikeres vezetők vagy sportolók.

Aki nem álmodik előbb-utóbb beteg lesz. Álmán keresztül oldja fel ugyanis az ember a lelki feszültségét, és próbál megbirkózni feldolgozatlan benyomásaival. Az álmok szövevényes módon visszaállítják a pszichikus egyensúlyt. Az álomkutatók azt tapasztalták, hogy az éjszaka első felének álmai inkább a valósághoz kapcsolódnak, többnyire az előző nap eseményeit idézik fel.

Az éjszaka második felében, hajnalban látott álmok kevésbé kötődnek a napi történésekhez, sokszor teljesen irreálisak. Mégis, ébredéskor ezekre az álmokra emlékszik az ember. Érdemes is figyelni rájuk, amilyen különösek, olyan fontos üzeneteket hordoznak.

álom

Az álmok sajátos jelképrendszerét évezredek óta próbálják értelmezni. Freud az álomképek jelentéseit és magyarázatait a tudományos lélektan számára hasznosította. Felismerte, hogy ezek a lelki szimbólumok a tudatalattiból jövő jelek. A tudatalattiban ok csalódás, negatív érzés rejtőzik, ami aztán az álomvilágban jelképes formában a felszínre tör.

Természetesen nem csak a negatív tapasztalatok és az érzések, hanem a vágyak és a remények is kifejezésre jutnak az álmokban. Azt is lehet mondani, hogy az álom nem más, mint az ablak, amin keresztül az ember szinte betekinthet a tudatalattijába. Bizonyított tény, hogy aki komolyan foglalkozik álmai tartalmával, többet megtudhat önmagáról.

Forrás: MTI