A világ 100 legjobb zöld kezdeményezését díjazza Arnold Schwarzenegger

A VELUX Cégcsoport stratégiai partnerségével megvalósuló Green Solution House is bekerült a világ száz legjobb fenntarthatósági kezdeményezése, a Sustainia100 közé.

A környezettudatos szempontok alapján megújuló koppenhágai hotel és konferenciaközpont így az év zöld megoldásának járó Sustainia Díj egyik várományosa is. A döntőbizottság tagjai között szerepel Arnold Schwarzenegger, a Sustainia Díj tiszteletbeli elnöke és Connie Hedegaard, az Európia Unió klímaváltozási biztosa.

velux3

A Sustainia platform idén is meghirdette a fenntarthatósági projektek számára létrehozott Sustainia Díjat, amelyet minden évben a fenntartható társadalom megteremtését innovatív és hatékony megoldásokkal támogató kezdeményezéseknek ítélnek oda. A zsűri 2013-ban ismét tíz kategóriában – oktatás, energia, egészségügy, városfejlesztés, erőforrások, épületek, élelmiszer, divat, közlekedés és IT –, több mint ötszáz projekt közül választotta ki a száz legsikeresebb megoldást.

A VELUX Cégcsoport immár második alkalommal szerepel a rangos nemzetközi válogatásban. Tavaly a Model Home 2020 programja keretében létrehozott környezetbarát aktívházakkal, idén a dán Green Solution House stratégiai partnereként került be a legjobbak közé.

velux

A Sustainia-ról

A Sustainia egy nemzetközi szervezetek és vállalatok által létrehozott szövetség, amely a fenntartható növekedést hivatott elősegíteni. Kézzelfogható technológiákra alapozva a Sustainia a fenntartható jövőt mutatja be, amely akkor válhat valósággá, ha a már létező megoldásokat széles körben sikerül átültetni a gyakorlatba is. A Sustainia alapítója a Monday Morning skandináv agytröszt. Kifejlesztése során együttműködött az Egyesült Nemzetek Global Compact önkéntes kezdeményezése, a Nobel Fenntartható Alap, az Arnold Schwarzenegger kezdeményezésével létrejött Regions20, az IFHP, valamint a Microsoft, GE, DNV, Philips Lighting, DONG Energy, Novo Nordisk, Tetra Pak, Cisco, Knoll, IKEA, Vestas, VELUX, Realdania, Scandinavian Airlines SAS, Ramboll, UBS Investment Bank és a Gehl Architects.

velux2

A Sustainia Díj átadására november 7-én Koppenhágában kerül sor. Az elismerést odaítélő döntőbizottság tagjai között van Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam korábbi kormányzója, a Sustainia Díj tiszteletbeli elnöke, Connie Hedegaard, az Európia Unió klímaváltozási biztosa, Gro Harlem Brundtland, Norvégia korábbi miniszterelnöke és Dr. Rajendra Pachauri, az éghajlatváltozással foglalkozó kormányzati testület elnöke, Nobel-békedíjas kitüntetett.

„Gratulálok mindazoknak, akik idén bekerültek a Sustainia100 válogatásba – úgy vélem, ők a fenntarthatóság igazi akcióhősei. Megoldásaik azt bizonyítják, hogy Kanadában, Kenyában, Guatemalában vagy Indiában is lehetséges olyan környezetbarát és gazdaságilag is fenntartható környezetet teremteni, amely a jelen és a jövő generációit egyaránt szolgálja” – mondta Arnold Schwarzenegger.  

Forrás: