Itt a borsó és a pisztácia és burgonyatej -vajon ugyanolyan jók, mint a többi növényi tej?

A leghosszabb ideig a tejválaszték teljes, 2%-os, 1%-os és zsírmentes (vagy sovány) tejből állt. Ma már az élelmiszerboltok hűtőpolcai tele vannak diófélékből, babból vagy gabonafélékből készült növényi alapú tejekkel, amelyek között olyan kedvencek találhatók, mint a mandula, a szója, a kókusz, a kesudió, a zab és a rizs.

A növényi tejek termékeny talaján azonban folyamatosan újabb és újabb lehetőségek csíráznak, mint például a pisztácia-, borsó- vagy akár a burgonyatej. Úgy tűnik, ha meg tudjuk termeszteni, akkor tejet is tudsz belőle készíteni.

Vajon ezek az új alternatívák táplálkozási szempontból jobbak, mint a többi növényi tej – vagy csak több ugyanabból?

Néhány tény a növényi tejekről
A növényi alapú tejek mindegyike ugyanúgy készül: a dióféléket, babot vagy gabonát péppé őrlik, leszűrik, és vízzel keverik. A végén csak kis százalékban marad meg a tényleges növény – a legtöbb márka esetében kevesebb, mint 10%. Az olyan tápanyagokat, mint a D-vitamin, kalcium, kálium és fehérje, különböző mennyiségben adják hozzá. “Mégis, sok alternatív tej hasonló mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, mint a tehéntej” – mondja Dr. Walter Willett, a Harvard T.H. Chan School of Public Health epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora.

A növényi alapú tejek “zöldebbnek” számítanak, mint a tejtermékek, és előállításuk során kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Néhány ilyen növény termesztéséhez és tej előállításához azonban nagy mennyiségű vízre van szükség. A legtöbb növényi alapú tej alacsony kalóriatartalmú. Átlagosan azonban ezek a tejtermékek többe kerülnek, mint a tejtermékek.

Az újabb növényi alapú tejek tápanyagtartalma, kalóriatartalma és egyéb előnyei

Stresszoldó, vérnyomáscsökkentő, potencia növelő – a pisztácia gyógyhatásai


Íme, az alternatív tejek családjának három új tagja közelebbről:

A pisztáciatej nem zöld, mint a dió, hanem inkább világos barna színű. Mivel kevés valódi pisztáciát tartalmaz, így hiányoznak belőle olyan alapvető vitaminok és ásványi anyagok, mint a tiamin, a mangán és a B6-vitamin. Ennek ellenére a pisztáciatej kevesebb mint 100 kalóriát tartalmaz csészénként, ami hasonló a sovány tehéntejhez és más növényi tejekhez. A pisztáciatej egyik extra előnye, hogy valamivel több fehérjét tartalmaz, mint más növényi tejek (amelyek a tehéntejhez képest kevés fehérjét tartalmazhatnak).

pisztácia4

Foto:123rf.com


A borsótej sárga mezei borsóból készül, de nincs “borsószerű” íze. Színe, íze és krémes állaga közel áll a tejtermékhez, így az emberek talán vonzóbbnak találják, mint más növényi tejek néha vizes állagát. A borsótej tisztességes fehérjebevitellel rendelkezik – legalább 7 grammot adagonként -, és minden adag körülbelül 100 kalóriát ad hozzá. Előállítása kevesebb vizet igényel, mint más növényi tejeké, és kisebb a szénlábnyoma, mint a tejtermékeknek.

Foto:pixabay.com


A burgonyatej a burgonya keményítőtartalma miatt jobban hasonlít a hagyományos tejre, mint a többi növényi tej. Vitathatatlanul ez a legkörnyezettudatosabb növényi tej, mivel a burgonya termesztéséhez kevesebb föld és víz szükséges, mint a tejtermékekhez és más növényekhez. A burgonyatej emellett alacsony kalóriatartalmú: 80-100 kalória adagonként.

Foto:123rf.com


Melyik a számunkra legjobb növényi tej?


Úgy tűnik, hogy a legtöbb növényi tej között nincs nagy különbség. Végső soron három kérdés határozza meg a választást: emésztési problémák, környezeti hatások és személyes ízlés.

Emésztési problémák. A növényi alapú tejek minőségi alternatívát jelentenek a laktózérzékenységben vagy laktózérzékenységben szenvedők számára, akiknek a szervezete nem képes lebontani és megemészteni a tejben lévő cukrot, a laktózt. Ez olyan tüneteket okoz, mint a hasmenés, a gázok és a puffadás. (Laktózmentes és ultraszűrt tejtermékek azonban kaphatók azok számára, akik a tejtermékeket részesítik előnyben.)

Fotó: 123rf.com

Környezeti hatás. A Science egyik tanulmánya szerint a tejtej előállítása csaknem háromszor több üvegházhatású gázt termel, mint a növényi eredetű tej. Egyes növényi tejek, elsősorban a mandula, előállításához azonban sok vízre van szükség. (Dr. Willet szerint egyes kutatások szerint a mandulatej vízigénye nagyjából megegyezik a tehéntejével.)

Szóval a lényeg az, ha ki akarja venni a részét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a tejtermékek helyett a növényi alapú termékek vásárlása a zöldebb választás.

Foto:123rf.com

Személyes ízlés. A növényi alapú tejeket meg lehet szokni, de a többféle választékkal jó eséllyel találhatunk olyat, amely kielégíti az ízlelőbimbóinkat. A gyártók úgy próbálják áthidalni az ízdilemmát, hogy extra cukrot, édesítőszereket, például vaníliát és csokoládét, valamint egyéb adalékanyagokat tesznek hozzá. Ezért mindig ellenőrizze az összes és a hozzáadott cukor mennyiségét, és tartsa az adagonkénti mennyiséget 10% alatt. Természetesen minél kisebb a mennyiség, annál jobb.

Forrás: health.harvard.edu

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.