Poros a lakás? Pár zöld megoldás portalanításra

A szálló por nem csak a kültéren ér el minket, hanem bizony az otthonunkba is beszivárog. Ráadásul a szimpla házi por is pont elég problémát okozhat ahhoz, hogy a lakásunk levegőminősége jelentősen romoljon.

A túl poros levegő különféle légúti problémákat, allergiát okozhat. Mit tegyünk azért, hogy csökkentsük a por jelenlétét és hatását? Az alábbiakban pár egyszerű természetes megoldást olvashatunk.

A por akkor okozza a legnagyobb gondot, ha túl száraz a levegő. A levegő nedvességtartalma ugyanis „lehúzza” a porszemcséket, így azok a talajszinten maradnak, könnyen összetakaríthatóak és nem fogják irritálni a légutakat sem.

Növények – mindenhol

Ahhoz, hogy a lakásunkban ne legyen állandó vendég a szállópor, szükség van arra, hogy a levegő megfelelő nedvességtartalommal rendelkezzen. Ezt pedig csak akkor lehet elérni igazán, ha tartunk növényeket. A növények ugyanis természetes módon párásítanak, valamint megkötik a port és friss oxigénnel látják el napközben a helyiséget.

A csokrosinda (Chlorophytum) az egyik legkiválóbb növény erre. Egyrészt nem mérgező és rendkívül igénytelen, másrészt dekoratív és az egyik legjobb oxigéntermelőnek számít.

Foto:pixabay.com

Tartsunk halakat

Az akvárium szintén egy remek megoldás arra, hogy ne okozzon gondot a poros levegő. Ugyanis szintén hatékonyan párásít, ráadásul még az akvárium szépségében is gyönyörködhetünk. Ha mi, vagy a gyermekünk allergiások vagyunk a porra, illetve a száraz levegőre akkor érdemes egy akváriumot, de minimum egy floráriumot berendezi a hálószobába.

tengeri halak

Foto:pixabay.com

Szüntessük meg a porfogókat

Az egyik legnagyobb porgyűjtő a padlószőnyeg, amit tökéletesen még a legjobb ipari porszívó sem tud teljesen portalanítani. Ma meg már egyébként sem praktikus a teljes padlót lefedni. Helyette könnyen mosható szőnyegeket érdemes választani, amiből egyetlen mosással kiszedhető minden por és szennyeződés.

Légtisztító szobanövények

A különféle bolyhos plüssök és játékok szintén a por megrekedésének melegágyai. Ezeket számát csökkentsük, vagy cseréljük le textil játékokra. A legjobb, ha minden textil könnyen mosható az otthonunkban. Ezzel jelentősen csökkentjük a por felgyűlésének esélyét.

Forrás: CityGreen