Poratka is okozhat tartós orrdugulást

A téli időszakban elhúzódó orrdugulás kapcsán fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. A kezeletlen panasz ugyanis tartós orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy akár orrpolip kialakulásához is vezethet.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tartós orrdugulás hátterében poratka allergia is állhat.

Tartós orrdugulás – szerteágazó kiváltó okok

A légúti allergia mellett elhúzódó orrdugulás lehet a már kialakult orrmelléküreg-gyulladás vagy orrpolip tünete is. Kiválthatja vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése, de hormonális hatásra, várandósság alatt is gyakran előfordul. Állhat a hátterében orrsövényferdülés, vagy orrmandula megnagyobbodás, de a reflux, hisztamin intolerancia, sőt a túlzásba vitt orrspray használat is szerepet játszhat a megjelenésében.

Háziporatka allergia az orrdugulás hátterében

A téli időszakban, a lakásban jelentkező orrdugulás kapcsán felmerül a gyanú, hogy valamilyen beltéri allergén jelenléte állhat a háttérben – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. A tartós orrdugulás fül-orr-gégészeti kivizsgálása, az orrüreg területének, az orrnyálkahártya állapotának endoszkóppal történő áttekintése mellett ezért ilyen esetben rendszerint allergiavizsgálatra is sor kerül.

 

Azt, hogy pontosan milyen vizsgálatokra van szükség a diagnózishoz, a beteg tünetei és beszámolója dönti el. Nagy valószínűséggel a poratka allergia irányába is történik kivizsgálás, ha az alábbi panaszokról számolunk be: – az orrdugulás elhúzódó, látszólag ok nélkül jelentkezik, – a panasz fokozódik a lakásban, zárt térben, a szabadban pedig enyhülnek a tünetek, – az orrdugulás mellett tüsszögés, köhögés, szemviszketés és bőrtünetek is kialakulhatnak.

Erre kell figyelni a lakásban poratka allergia esetén

Poratka allergia esetén fontos a gyakori porszívózás.

Foto:123rf.com

A poratka mikroszkopikus méretű élőlény, amely elhullott emberi hámsejtekkel táplálkozik. A legnagyobb mennyiségben az ágyban, ágyneműben, matracban, párnában található. Ezért is okozhat bőrtüneteket – nem minden allergiásnál, ez egyéni érzékenység függvénye – mert itt hosszú órákon át közvetlenül érintkezik a bőr az allergénnel. Mivel az allergiás tüneteket a poratka levegőben szálló széklete is kiválthatja, ezért nemcsak az ágyban, hanem bárhol előfordulhatnak a lakásban. Elősorban kárpitozott bútorokon, szőnyegekben, függönyökön, plüssállatokban.

 

A poratkáktól elég körülményes megszabadulni. Bárhol megtalálhatóak, ahol táplálékot találnak, gyakorlatilag csak a hegyekben, 1500 méter felett nem maradnak meg. Kedvező életfeltételeket biztosít számukra a magas páratartalom is. Célszerű ezért a lakásban 60% alatt tartani a páratartalmat, gyakran porszívózni, az ágyneműt és a plüssállatokat 60 fokon mosni. Kisebb tárgyakat, plüss játékokat 2 napra mélyhűtőbe téve és utána jól kiporszívózva szintén mentesíthetőek az atkától. Célszerű a lakást a minimalizmus jegyében átrendezni, a lehető legkevesebb porfogóval, szőnyegek és vastag sötétítő függönyök nélkül.

A poratka allergia kezelése

Fontos a gyakori takarítás, hiszen eredményesebb a kezelés is, ha csökkentjük az allergén mennyiségét a környezetünkben. A poratka allergia ellen használhatjuk a hagyományos allergia elleni – antihisztamin és szteroid orrspray – készítményeket, melyek a tüneteket kezelik. Ezeket egész poratka szezonban szedni kell, vagyis ősszel és télen hónapokon, akár fél éven keresztül is, a hatásukat ugyanis csak folyamatos szedés mellett tudják kifejteni.

poratka

Fotó: 123rf.com

Választhatjuk a tartós megoldást, ami az allergén immunterápia. Ez a kezelési mód nemcsak a tünetekre, hanem a kiváltó okra is hat. Az allergia kiváltó okát, az immunrendszer kisiklott működését hangolja át. A készítmények szedését követően el lehet érni, hogy az allergiás tünetek hosszabb (10-12) éveken át ne jelentkezzenek. A kezelés további előnye, hogy csökkenti az újabb allergiák kialakulásának és a légúti allergia szövődményeként jelentkező asztma kockázatát. A poratkával kezelt páciensek számára elérhető az Immunterápiás regiszter, amellyel a gyógyulási folyamat nyomonkövethető.

Ezt ne tegyük!

A tartós orrdugulás ellen a legegyszerűbb megoldásnak a nátha esetén bevált lohasztó orrspray használata tűnik. Ezeket a készítményeket azonban nem ajánlott a betegtájékoztatóban leírt időn túl használni. Tönkre tehetik az orrnyálkahártyát, függőséget és paradox módon tartós orrdugulást is okozhatnak. Dr. Augusztinovicz Monika ezért hangsúlyozza, hogy tartós orrdugulás esetén nagyon fontos a kiváltó okot megtalálni és annak megfelelőek kezelni gyógyszerekkel, műtéttel vagy egyéb módon.

Poratka allergia – Így tudhatod meg, hogy veszélyeztet-e az asztma

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.