Zöld karácsony kendővel, sállal, igazi élményekkel és kreatív karácsonyfával

Sajnos a karácsony a túlfogyasztásról szól a nyugati világ nagy részén, de kis odafigyeléssel szeretteinknek és a Földnek is jót tehetünk. A Humusz Szövetség olyan tippeket ad, amelyek betartásával fenntarthatóbb lehet az ajándékválasztás és a csomagolás, sőt csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást is.

Ezenfelül a Good People Everywhere felkérésére készült cikkben arra is választ kapunk, hogy milyen karácsonyfát érdemes venni fenntarthatósági szempontból.

Az élet minden területén túlzásokba tudunk esni. Nincs ez másként az ünnepekkel sem. Ráadásul halmozottan hátrányos helyzetből indulunk karácsonykor, hiszen ez az időszak az utóbbi évtizedekben „szinte észrevétlenül” a mértéktelen fogyasztás ünnepévé vált. A reklámok minden csatornán ránk zúduló vágykeltő és -fokozó hatásait nehéz kikerülni, kivédeni.

Mit tehetünk? A legkisebb ökológiai lábnyoma a le nem gyártott dolgoknak van. Hallgassunk a valódi szükségleteinkre és ne a mesterségesen generált igényeink szerint döntsünk.

Ajándékozz élményt, jótékonykodj vagy „csak” tölts időt szeretteiddel

A Humusz Szövetség honlapján is megjelent írásban kiemelik, hogy a legjobb, ha tartózkodunk a tárgyi ajándékoktól, hiszen a legtöbbeknek a közösen töltött idő a legnagyobb ajándék. Egyre szélesebb körben terjedő környezetbarát szokás az ajándékba adott jótékonykodás – írják. Kiemelik, hogy ha magunk készítjük az ajándékot, vagy használtan vesszük, akkor is fentarthatóbb módon járunk el.

Foto:creative ramblings

Használjunk a csomagoláshoz kendőt vagy ajándéktasakot!

 

A cikk számokkal is alátámasztja, hogy milyen hihetetlen mennyiségű csomagolóanyagot pazarolunk el néhány pillanatnyi örömért. Csak Nagy Britanniában annyi csomagolóanyag fogy évente, amivel kilencszer körbe lehet tekerni a Földet.

A csomagolás eredeti funkciója, hogy titokzatosabbá vagy szebbé tegye az ajándékot (amennyiben az egy tárgy). Ezt a funkciót elérheted egy kendővel, újságpapírral, vagy sokszor újrahasználható dobozzal, ajándéktasakkal is. Díszítésként pedig használj termést, örökzöld levelet, ágacskát, amiket később komposztálni lehet. A sok támogatható jó ügy közül ajánlunk egy számunkra különösen kedveset is. Ez pedig a hulladék textilből készült termékek, amiket az Ökumenikus Segészszervezet gönci járásban működő varróműhelyében készítenek” – írják.

Foto: Fekete Dániel

Sajnos étkezési szokásaink sem jobbak, pláne, ha még hús eldobásához is vezet a dolog. Mára köztudott, hogy a hús előállítása elképesztően sok szén-dioxidot termel, emellett az ipari állattartás gyakorlatilag kéz a kézben jár az állatok szenvedésével. Éppen ezért a vásárláshoz vigyünk pontos listát. Karácsony előtt könnyű az impulzusok csapdájába esni, gyakran végül többet veszünk a kelleténél. Ha pedig többet veszünk, akkor sajnos többet is eszünk. Tartsunk mértéket, és kerüljük el a túlevést. Válasszunk könnyebben emészthető ételeket, leveseket, zöldségeket, gyümölcsöket, esetleg halat. Kímélő receptekért a Tudatos Vásárlók oldalára érdemes ellátogatni, míg a megmaradt alapanyagok felhasználásához itt írtunk ötleteket. Maradék felajánlása jótékony célból az Ételmentés honlapon, ugyanez cégeknek a JótÉtel oldalán lehetséges.

Milyen legyen egy zöld karácsonyfa?!

 

A műfenyők nyersanyaga, előállítása, szállítása és hulladékként való kezelése ugyanúgy hozzájárul a nagy karbonlábnyomhoz. Egyes számítások szerint kb. 20 év használat után térülnek meg. Összehasonlítva tehát egy valódi fenyő (lehetőleg hazai, vegyszermentes termesztéssel) kisebb terhet ró a környezetre, mint a műanyag hasonmása.

Arról nem is beszélve, hogy a kínai műfenyők minősége bőven hagy kívánnivalót maga után: fakul, hullik, kókad, foszlik… nem csoda, ha 2-3 év elteltével már egy hulladéklerakóban, vagy égetőben köt ki.

 

Foto:123rf.com

 

Mértékletes megoldási ötletek a Humusz Szövetségtől:

  • Dekorálj fenyőággal, minimalista stílusban
  • Készítsd el magad, maradékanyagokból vagy fából, és használd ugyanazt a redizájn karácsonyfát évekig. Az alternatív megoldásoknak csak a kreativitás szab határt.
  • Ha van lehetőséged, és megfelelő helyre tudod kiültetni, választhatsz élő fenyőt. Vigyázat, karácsony után macerával jár, és nem is bírja sokáig a lakásban. Nem mindegy, hová ülteted!
  • Kölcsönözz fenyőfát: így a kiültetést is szakemberek végzik el.
  • Válassz hazai termelőtől származó fát az import helyett. Megrendelheted a kiválasztott fát akár online is, kényelmesen.

Karácsonyi menü túlzások nélkül

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.