Négy egyszerű módszer a zöldebb irodáért

Egyre több ember viseli szívén, hogy miként tudna személyesen is hozzájárulni a fenntarthatósághoz. Világszerte több mint 2000 nagyvállalat tűzte maga elé célul, hogy széndioxid-kibocsátását csökkentse. Közben rengeteg vállalkozás is zöldülni szeretne.

Foto:123rf.com

Suba Levente, a K&H Fenntarthatósági programirodájának vezetője 4 egyszerű tanáccsal szolgál ahhoz, hogy hogyan tudunk az irodában mi magunk is tenni a fenntarthatóságért.

„Biztató, hogy világszerte egyre több vállalat fejezi ki szándékát a fenntartható működés iránt. A szándék azonban nem elkötelezettség. Még mindig kevés vállalkozás lépett a tettek mezéjre” – nyilatkozta Suba Levente. A K&H Csoport Fenntarthatósági programjának vezetője a Harvard Business Review-ben megjelent tanulmányt veszi alapul, amely szerint azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek ténylegesen lépéseket tesznek környezeti lábnyomuk csökkentése érdekében még mindig jelentősen elmarad azok mögött, amelyek egyébként fontosnak nevezik a fenntarthatóságot, csak éppen nem nagyon tesznek érte semmit. Ami a magyar vállalatokat illeti, a fenntarthatósági index sem mutat kedvező eltérést, inkább némi lemaradást a világ folyamataihoz képest.

Nem kell azonban ölbe tett kézzel ülnünk és a vezetőségre várnunk: magunk is sokat tehetünk azért, hogy cégünk „kizöldüljön”, azaz csökkentse a karbon-lábnyomát és a lehető legkisebbre szorítsa le a hulladék mennyiségét. Ehhez az első lépést egy „zöld iroda” kialakítása jelenti, ami nem is olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk – vallja Suba Levente. A szakember szerint néhány eszköz lecserélése és környezettudatosabb szokások kialakítása a munkahelyen igenis sokat tehet a bolygó védelmében.

Íme a szakértő néhány ajánlása:

  1. Váljon papírmentessé!

Az egyik legnagyobb változás, amit az irodában a környezet védelme és a munka hatékonyságának növelése érdekében tehetünk, hogy elfelejtjük a papírt, azaz papírmentessé tesszük a munkafolyamatokat. A kinyomtatott dokumentumok számának visszaszorítása és a teljes ügyintézési folyamat digitalizálása nemcsak a papírhulladékot csökkenti, hanem lehetővé teszi a hatékonyabb munkavégzést is.

  1. Felejtse el az egyszer használatos termékeket!

A műanyaghulladék az egyik legnagyobb környezeti ártalom, amely a munkahelyeken is gyakori probléma. Az egyszer használatos termékek ‒ például a műanyag evőeszközök vagy a papírtörülközők ‒ kényelmesek lehetnek ugyan, de rendkívül károsak a bolygó egészére nézve. Cserélje le irodájában az egyszer használatos, műanyag tárgyakat újrahasznosítható eszközökre, például a műanyag poharakat elmosható bögrékre, a papírtörülközőket és szalvétákat pedig mosható kendőkre. Ne feledkezzen meg arról, hogy irodájában legyen kéznél szelektív kuka arra az esetre, ha elkerülhetetlen az eldobható eszközök használata!

  1. Takarékoskodjon az energiával!

Az irodákban jellemzően túl sok energiát fogyasztunk, amikor a számítógépeket, konyhai készülékeket és más elektronikus eszközöket éjszakára vagy hétvégén is bekapcsolva hagyjuk. A környezetvédelem és az irodai villanyszámla csökkentése érdekében fontoljuk meg, hogy kihúzzuk a konnektorból az összes elektronikai eszközt, mielőtt egy munkanap után elhagyjuk az irodát, és gondoskodjunk arról, hogy a konyhai készülékek, például az irodai kávéfőző, kenyérpirító és egyéb eszközök hétvégén is ki legyenek húzva a konnektorból.

Amennyiben van rá mód, próbáljunk megújuló energiát is használni. A megújuló energiaforrások az elmúlt években a fejlett országokban a közüzemi energiafogyasztás 20 százalékát tették ki, de többet is használhatunk belőlük, amivel óvjuk a természeti környezetet.

  1. Együnk kevesebb húst!

Az állattenyésztés nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, vagyis a húsfogyasztás az egyik legrosszabb dolog, amit az ember a bolygó számára tehet. Bár nem volna szerencsés ellenőrizni, hogy kollégáink hogyan étkeznek, de azért lehetnek módszereink arra, hogy ösztönözzük őket a húsmentes étkezésre. Indítson barátságos versenyt, kihívást intézve a kollégákhoz, hogy egy hónapig vegetáriánus étrendet kövessenek!

„Ezek a tippek nem váltják meg a világot, de jelzik, hogy senkinek nincs megkötve a keze: bárki személyesen is tehet azért, hogy a természeti környezettel hosszú távon megőrizhető harmóniában éljen” – tette hozzá Suba Levente.

Mennyire éled környezettudatosan a napjaidat?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.