Miért lett olyan felkapott a Spirulina, Chlorella és Klorofill fogyasztása?

Meglepő, hogy mennyi elfogadható ok van arra, hogy klorofill-kiegészítőket vagy spirulinát együnk.

A chlorella és a spirulina olyan algák, amelyeket általában por formájában fogyasztanak. Mindkettő tápanyagokban gazdag, a spirulina pedig csodálatosan hatékony a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. A klorofill az a zöld pigment, amelyet a növények a fény energiájának elnyelésére használnak. Természetes módon jelen van a chlorellában, a spirulinában, más algákban és a zöld zöldségekben. A klorofill pedig, mint említettük, étrend-kiegészítő formájában is kapható. A klorofill használható arra a ködös fogalomra, amit méregtelenítésnek hívnak, és hasznos lehet a testszag ellen. A klorofillal csak egy kapszulát kell bekapni. A chlorella és a spirulina esetében ki kell találnia, hogyan vegyen be legalább egy teáskanálnyi port.

Ha a méregtelenítés az, ami érdekli, van néhány érdekes kutatás a tisztított klorofill-kiegészítőkről. (Valójában a legtöbb táplálékkiegészítő nem egészen klorofill. Az összetevő a címkén a klorofillin lesz, ami egy stabilabb forma.) Nem sok klorofillt szívunk fel, és ez a kulcsa az előnyeinek: A klorofill megköti a mérgező vegyületeket, és megakadályozza, hogy felszívódjanak, így azok a széklettel ürülnek ki. A klorofill és a klorofillin például csökkenti az aflatoxin felszívódását, amely egy gyakori májrákkeltő anyag, amelyet a földimogyorón és a kukoricán elszaporodó penészgomba termel.

Foto:pixabay.com

Úgy tűnik, hogy a klorofill-kiegészítők ugyanezt a szekvenáló trükköt végzik a húsokban található kétféle egészségtelen vegyi anyaggal szemben. Az első a policiklikus aromás szénhidrogének, amelyek a grillezett húsok legfinomabb, elszenesedett részében vannak. A második a dioxinok, amelyek olyan ipari szennyező anyagok, amelyek felhalmozódnak a húsokban és más állati termékekben. (A dioxinok csökkentik az állatok spermatermelését, különösen a hímivarsejtekre hatnak, így kevesebb hímivarsejt születik. És van némi bizonyíték arra, hogy ez az embereknél is előfordulhat). 

A spirulina kiegészíti a táplálkozást

Azt feltételezik, hogy az elfogyasztott zöldségekben lévő klorofill ellensúlyozhatja a vörös hús fogyasztásának esetleges káros hatásait. Ez lehet az oka annak, hogy amikor a kutatók megpróbálják a vörös hús fogyasztását összefüggésbe hozni az egészségügyi problémákkal, egyes tanulmányokban összefüggés mutatkozik, másokban viszont nem.

A testszagra áttérve, a klorofillin kapszula segíthet egyeseknek csökkenteni a testszagot, valamint a vizelet és a széklet szagát. A klorofillin segít megszabadulni a TMA-tól is, egy bűzös kémiai anyagtól, amelyet a bélbaktériumok termelnek, amikor bizonyos ételeket fogyasztunk. A legtöbb ember képes a TMA-t olyan formába átalakítani, amelynek nincs intenzív szaga. Néhány ember azonban nem képes erre, és így kellemetlen szagú vizelet, izzadság és lehelet marad. A klorofillin feltehetően szekvenálja a TMA-t a bélben, így az a széklettel ürül ki, nem pedig ezeken az egyéb útvonalakon.

Minden, amit tudnod kell az algák jótékony hatásairól

Minden étrend kiegészítőnél fontos, hogy a lehetséges kockázatokat és az előnyöket is figyelembe vegyük. A klorofillint már évek óta biztonságosan használják, így a következő kockázatok meglehetősen valószínűtlenek, de jó, ha tisztában vagyunk velük. A mérgező vegyületek megkötése mellett a klorofillin jótékony vegyületeket is megköthet, így váratlan mellékhatásai lehetnek, ha hosszú időn keresztül minden étkezéshez szedjük. És vigyázat! A klorofillin hamis pozitív eredményt okozhat a székletben lévő vérre vonatkozóan.

Természetesen klorofillhoz juthatunk a zöld zöldségek fogyasztásával is. Körülbelül egy uncia kelkáposzta vagy néhány uncia petrezselyem vagy spenót annyi klorofillt ad, mint egy száz milligrammos kapszula.

Foto:123rf.com

Klorofillt – sok tápanyaggal együtt – olyan algákból is nyerhetünk, mint a chlorella és a spirulina. Ezek élelmiszerek, nem tisztított vegyületek. A chlorella vagy spirulina adagja egy-két teáskanálnyi por, ami több, mint ami egy kapszulába belefér. A klorella és a spirulina fehérjét, B-vitaminokat, karotint, asztaxantint és még sok mást tartalmaz. A jelentések szerint néhány, de nem minden chlorella termék – és kisebb mértékben a spirulina is – tartalmaz B12-vitamint, ami rendkívül ritka vegán forrássá teheti őket ennek a vitaminnak a tekintetében.

A két alga fontos dolgokban különbözik egymástól: A klinikai előnyöket bizonyító kutatások tekintetében a spirulina messze az élen jár. Kimutatták, hogy javítja az emberek koleszterinszintjét, vérnyomását, vércukorszintjét és oxidatív állapotát, és valószínűleg gyulladáscsökkentő hatása is van. A chlorelláról sokkal kevesebb klinikai kutatás van. A chlorella termékek minősége és összetétele pedig eltérő, részben a kemény sejtfalak megtörésére használt különböző eljárások miatt. A spirulinának nincs ilyen problémája.

Ha a spirulina és a chlorella pusztán azért érdekli, mert tápanyagokban gazdag szuperélelmiszerek, íme néhány további módszer, hogy több vitamint, ásványi anyagot és fitonutrienseket építsen be az étrendjébe. 

Foto:123rf.com

A szuperélelmiszerek és étrend-kiegészítők hihetetlenül hasznosak lehetnek, de a tápanyagokban gazdag étrend legalapvetőbb megközelítése a teljes értékű élelmiszerek fogyasztása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.