Zsír a zsírra! – 3 gyors, könnyű, környezetbarát tipp a takarításra!

Valljuk be, bizonyos felületek tisztítása vagy a csatorna kitakarítása nem tartozik a legkedveltebb házimunkáink közé. Főleg, ha a környezetbarát megoldások hívei vagyunk. Tökéletes tisztaságot érhetünk el azonban „zöld” módszerekkel is. Lássuk, hogyan!

Sokszor úgy érezzük, a takarítás során a legdurvább „beavatkozásokhoz” erős szerek kellenek, csak a boltban kapható hagyományos tisztítószerekben bízhatunk igazán. Ám nem kell kétségbeesnünk, ha a környezetbarát módszerekre szavazunk. Számos egyszerű és nagyon hasznos megoldás létezik, melyek nemcsak olcsók, de hatékonyak és „zöldek” is. Lássuk, miként használhatjuk őket.

ecet -környezetbarát tipp a takarításra

Makacs foltok kezelése

Még a legmakacsabb foltokat is eltávolíthatjuk természetes módszerekkel. A hidrogén-peroxid környezetbarát alternatíva a fehérítővel szemben, hígítva pedig csodát tesz a legtöbb folttal. Ételfoltok esetén egy kevés szódabikarbónát szórjunk a felületre, majd spricceljük rá víz és hidrogén-peroxid keverékét. Hagyjuk kicsit állni, majd mossuk ki a ruhát, ahogy szoktuk. Még a borfoltokat is eltávolítja, ha elég ideig hagyjuk pihenni a keveréket az anyagon.

A fehér ecet ugyancsak hatásos folteltávolító előmosáshoz. Mindig győződjünk meg azonban arról, hogy az adott anyagban nem tesz kárt – egy pici felületen teszteljük le, ahol nem látszik.

borfolt-környezetbarát tipp a takarításra

Mosogató kidugítása

A mosogató a legalkalmatlanabb időpontokban képes eldugulni. Ám elég hozzá egy kis szódabikarbóna, forralt víz és egy csésze ecet, hogy kidugítsuk. Öntsük le a szódabikarbónát a lefolyón, majd néhány csésze forralt vizet öntsünk utána. A szódabikarbóna reagál a vízre és feloldja a mocskot. Ha még ezután is el van tömődve a lefolyó, ismételjük meg a műveletet szódabikarbónával és ecettel. Öntsünk utána forralt vizet!

mosogatogep-környezetbarát tipp a takarításra

Felületek tisztítása környezetbarát módon

A konyhai felületek nem ritkán szorulnak tisztításra. A zsíros foltok határozottan rosszul mutatnak a munkafelületen.

Vegyünk elő ecetet és egy kis növényi olajat, majd spricceljük az ecetet a felületre. Hagyjuk állni 15 percig, majd töröljük le ronggyal. Ha még mindig van csúnya, zsíros folt, a zsírt zsírral kezeljük! Itassunk egy papírtörlőt természetes növényi olajba és dörzsöljük le vele a makacs foltot. Ennek a környezetbarát trükknek még a legtartósabb piszkot is el kell tüntetnie!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu