Top 8 tipp a megfázás természetes kezelésére

Az orrfújás módja is számít

Ismét napirenden van a megfázás, tekintettel a hideg téli időre. Mivel a vény nélkül kapható gyógyszerek a legjobb esetben is csak enyhíthetik a tüneteket vagy lerövidíthetik azok időtartamát, érdemes a természetes kezeléseket is kipróbálni.

megfázás, tüsszent, köhöz, influenza

Fotó: 123rf.com

Bár a megfázás lényegében bármikor kialakulhat, az őszi és a téli időszakban sokkal esélyesebb.

Az influenza, megfázás vagy köhögés esetén a fertőzött légutak beindítják az immunrendszer sejtjeit, hogy segítsenek a tünetek okozta gyulladások leküzdésében. Azzal, hogy csökken a gyulladás légútjaink sejtjeiben, enyhülnek a panaszok.

Mivel a megfázásra nincs igazán gyógymód az időt leszámítva, a vény nélkül kapható készítmények pedig a legjobb esetben is csak enyhíthetik vagy lerövidítik a tüneteket, a természetes kezelést is érdemes kipróbálni.

allergia, tüsszentés, papírzsebkendő

Fotó: 123rf.com

Hogyan érezhetjük magunkat jobban természetes kezelésekkel megfázás esetén?

1.Fújjunk orrot megfelelően!

Fontos, hogy megfázás esetén rendszeresen kifújjuk az orrunkat, ne szívjuk vissza a váladékot a fejünkbe. Vigyázat, ha erősen fújunk, a nyomás fülfájást okozhat. Az orrfújás legjobb módja, ha ujjunkat az egyik orrlyuk fölé nyomjuk, miközben finoman fújjuk az orrunkat, hogy kiürítsük a másikat. Az orrfújás után pedig mindig mossunk kezet.

2.Pihenjünk!

Ha pihenünk a megfázás vagy influenza esetén, az sokat segít a szervezetnek energiáit arra fordítani, hogy az immunrendszer felvegye a harcot a betegséggel. Ez megterheli a testet, ezért segítséget nyújtunk számára a pihenéssel.

3.Gargalizáljunk!

Természetes kezelés megfázás esetén a gargalizálás is: nedvesíti a torkot, átmenetileg enyhítve a fájdalmat. Oldjunk fel 1 teáskanál sót meleg vízben, naponta négyszer. A torokban fellépő csiklandozó érzés csökkentésére alkalmazhazunk összehúzó jellegű gargalizáló öblítőt is – például tannint tartalmazó teát.

A másik módszer: áztassunk 1 evőkanál citromlevet 2 csésze forró vízbe és keverjünk bele 1 teáskanál mézet. Hagyjuk a keveréket szobahőmérsékletre hűlni, mielőtt gargalizálunk vele. 1 éven aluli gyermekeknek azonban soha nem szabad mézet adni.

4.Igyunk forró folyadékokat

Kiváló természetes kezelés megfázáskor a meleg folyadékok fogyasztása. Segítenek enyhíteni az orrdugulást és megakadályozzák a kiszáradást. Bizonyos tealevelek, például a kamilla segít az orr, valamint a torkot körülvevő, kellemetlenül gyulladt hártyák megnyugtatásában. Adhatunk hozzá mézet is, amely nyugtatja a légutakat, de vírus- és antibakteriális tulajdonságokkal egyaránt rendelkezik.

5.Torok nyugtatására szopogassunk cukorkát

Természetesen olyan cukorkákat, amelyek erre valók. Érdemes pasztillákat beszerezni, amelyek echinaceát vagy bodza kivonatot, cinket és C-vitamint tartalmaznak. Az aloe segít megnyugtatni és csökkenteni az orr- és torokirritációt.

Megfázás kezelése céljából gyakorta használatos a mentatea is. A mentaolajok és a borsmentaolaj – többnyire mentolból – használhatók a bőrre bedörzsölőként. Az eukaliptusz párologtatása, vagy zuhany alatti alkalmazása felszabadítja az olajokat és csökkenti a légutak gyulladását.

Egyes, vény nélkül kapható pasztillák nagyon alacsony dózisú aszpirint is tartalmaznak, amelyek segítenek a torokfájás enyhítésében – a gyulladt szövetekre hatva.

6.Zuhanyzás és páratartalom

Egyszerű természetes kezelés: a párás zuhanyzók hidratálják és ellazítják az orrjáratokat. Ha szédülünk az influenza miatt, egy párás zuhany jól fog jönni, miközben leülünk a zuhanyzószékre vagy ülőfürdőt veszünk.

7.Tegyünk meleg vagy hideg pakolást eltömődött arcüregeink köré

Akár meleg, akár hideg, bármelyik hőmérsékletű borogatás elősegítheti, hogy komfortosabban érezzük magunkat. Újrafelhasználható csomagokat vásárolhatunk gyógyszertárban, de elkészíthetjük a sajátunkat is.

Vegyünk elő egy nedves törlőkendőt és melegítsük 20 másodpercig mikrohullámú sütőben (először ellenőrizve a hőmérsékletet, hogy megbizonyosodjunk róla: nem túl meleg). Hideg borogatásnak akár egy kis zacskó fagyasztott borsót is használhatunk.

8.Aludjunk extra párnával a fejünk alatt

Segíthet az orrjáratok tisztításában és a váladék elvezetésében, ha felpolcoljuk alvás közben a fejünket. Ha nem megfelelő a szög, másként is eligazíthatjuk a párnát, fontos, hogy kényelmes is legyen!

+1 tipp: Ne üljünk repülőre, ha nem muszáj!

Felső légutaink így is le vannak terhelve, ha megfázással küzdünk – ezt a repüléssel csak fokoznánk, a légnyomás változásának köszönhetően.

A megfázás vagy az influenza hozzájárulhat ahhoz, hogy megsérüljön a dobhártyánk a fel- és leszállás közbeni nyomásváltozások következtében.

Ha mindenképp repülnünk kell, kérdezzük meg kezelőorvosunkat a dekongesztáns használatáról, illetve vigyünk magunkkal orrspray-t, melyet közvetlenül fel- és leszállás előtt használhatunk. A rágógumi rágása és a gyakori nyelés szintén segíthet a nyomás enyhítésében.

A természetes kezelések jól működhetnek, de azért ne feledjük, hogy egy közönséges megfázás és enyhe fertőzés is súlyosbodhat. Ha komoly tüneteink vannak, vagy napról napra rosszabbul érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz!

Hatékony házi szer megfázásra: mutatjuk, hogy készíthetünk fenyőrügy szirupot

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.