Kezdjük el a készülődést: milyen lencsét vegyünk az Újévre?

A babona szerint szilveszterkor és újévkor érdemes lencsét enni, ugyanis ha így teszünk, az eljövendő év során mindig tele lesz a pénztárcánk.

Még ha valaki általában nem is nagyon hisz az ilyesmiben, nem szívesen kockáztatná meg, hogy üres tárcával maradjon. Így évente legalább egyszer, ilyenkor elkészíti a hagyományos lencsefőzeléket.

Aki nem szereti ezt az egyébként nagyon egészséges hüvelyes zöldséget, érdemes kísérletezgetnie egy kicsit a különböző lencsefajtákkal, és feldobnia a tradicionális receptet. A

lencse

Foto:123rf.com

lencsefőzelék ugyanis nemcsak a megszokott barna lehet, hanem akár vörös, sárga vagy zöld is.

A száraz hüvelyesek igazi téli energiabombák, ugyanis rengeteg vitamint és ásványi anyagot, viszont kevés zsírt tartalmaznak. Emellett nem is kerülnek sokba, hosszú ideig eltarthatók, és rengeteg különböző fogást készíthetünk belőlük.

Ha tartósítószer-, ízfokozó-, színezék- és más adalékanyag-mentes, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó lencsét használunk, biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak a szerencsénkért, hanem az egészségünkért is teszünk.

Foto:123rf.com

Ha legalább hetente egyszer fogyasztunk lencsét vagy más hüvelyest, télen is hozzájuthatunk a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. A lencse rosttartalma segít rendbe tenni az emésztésünket, a tápanyagtartalom jóvoltából pedig felvértezhetjük immunrendszerünket a vírusok támadása ellen, így nem kell olyan gyakran szembenéznünk a megfázással vagy influenzával.

A lencse a proteinben leggazdagabb hüvelyes, valamint nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot és antioxidánsokat. A vas a vérképzéshez nélkülözhetetlen, a magnézium biztosítja a normális ideg- és izomműködést, szabályozza a vércukorszintet és segít javítani a koncentrációt. Az antioxidánsok megkötik a káros szabadgyököket, így lelassítják az öregedés folyamatát.

Foto:123rf.com

fekete lencse egészségvédő, immunrendszer erősítő és béltisztító hatású, a belőle készült fogásokat köménymaggal, szerecsendióval ízesíthetjük.

vörös lencse gyorsan megpuhul, így áztatni sem kell. Ha felezett lencsét használunk, az gyorsabban megfő, így az étel hamarabb elkészül.

zöld lencse íze enyhén borsos, a színe pedig a nevével ellentétben nem zöld, inkább szürkés. A lencséből nemcsak főzeléket készíthetünk, hanem számtalan más finomságot, például hagymássalátát, krémlevest, fasírtot feltétnek, lencsegulyást vagy épp gombás lencsepürét is.

Lencsevégre kaphatjuk a szerencsénket az újévben, ha a tradíciókhoz hűen lencse volt az újévi menü.

Miért jó lencsét enni Szilveszter után?

Forrás: https://napidoktor.hu/index