Nem mérgező légfrissítők – Hogyan készülnek?  – 2.rész

Náddifúzor természetesen 

A légfrissítők ma már számos különféle formában és illatban kaphatók. Többségük népszerű, mert kellemes légkört teremt. Kevés olyan van azonban, amely természetes és nem káros. Érdemes házilag sajátot előállítani. Így készül például a természetes náddiffúzor!

Talán hallottuk már a meglehetősen ijesztő tényt a légfrissítők kapcsán: számos olyan összetevőt tartalmaznak, amely mérgező lehet. Védjük hát meg magunkat és családunkat ezektől!

Mi a baj velük?

Az illatosított termékeket, különösen a légfrissítőket érdemes kerülni. Káros részecskéket, úgynevezett illékony szerves vegyületeket bocsátanak a levegőbe, amelyek légúti irritációt, fejfájást, máj- és vesekárosodást, sőt rákot is okozhatnak.

Ftalátokat tartalmaznak, amelyekről régóta ismert, hogy hormonális- és születési rendellenességeket, sőt szaporodási problémákat váltanak ki.

Amennyiben egy illatosító aeroszolos spray formában kapható, olyan hajtóanyagok is lehetnek benne, mint a bután és a propán – szintén hosszú a lista a veszélyességükről.

Szerencsére, több lehetőség is van a nem mérgező légfrissítők használatára, hogy mégse kelljen lemondanunk az otthon kellemes, friss illatáról.

Természetesen, a friss kinti levegő a legjobb, ezért szellőztessünk naponta többször. A köztes időben azonban érdemes kipróbálni néhány nem mérgező, kellemes légfrissítő módszert.

Házi készítésű, természetes légfrissítők

Cikkünk első részében a szőnyeg- és szobaillatosítókról, illetve természetes légfrissítő spray-ekről esett szó. Lássuk, hogyan működnek a náddifúzorok!

Náddifúzorok természetesen

A náddiffúzorok igen divatosak manapság – ám jó tudni, hogy az ezekben levő, megkérdőjelezhető összetevők is bőven elegendőek lehetnek ahhoz, hogy megfájduljon a fejünk. A mesterséges illatanyagok a legrosszabbak, ezért sokkal jobb helyettük a természetes alternatíva.

A házi készítésű természetes légfrissítő náddiffúzor illóolajokat és néhány más, könnyen beszerezhető összetevőt használ. Íme az egyszerű, könnyű és olcsó változat.

Hozzávalók: negyed csésze pórsáfrányolaj (1/3 csésze desztillált vizet is használhatunk); 5-6 nádszál, ha olajat használunk, bambusz nyárs, ha vizet használunk; 25-30 csepp tetszés szerinti illóolaj; 1-2 evőkanál izopropil-alkohol (vagy vodka – bármit is használunk, győződjünk meg róla, hogy legalább 90-95 százalékos az alkoholtartalma); kis, vázaszerű tégely, felül nyílással.

Elkészítés: öntsük üveg mérőedénybe a negyed csésze hordozóolajat vagy 1/3 csésze desztillált vizet. Adjuk hozzá a körülbelül 25-30 csepp illóolajat. Majd az alkoholt is adagoljuk hozzá: alaposan keverjük össze, hogy elvegyüljön az olajokkal. Töltsük a keveréket a választott tégelybe és tegyük bele a nádszálakat vagy bambusz nyársakat.

Foto:123rf.com

Néhány óra múlva fordítsuk meg a rudakat és helyezzük a száraz végeket az edénybe, hogy a másik végük is telítődjön.

A tégelyt nagyjából hetente forgassuk meg és fordítsuk meg a rudakat is, amíg az illat el nem párolog.

Ezután már csak újra el kell készíteni a légfrissítő keveréket, ha elfogyott – lehet mindig más illóolajjal, a változatosság kedvéért.

Ezek az illatok okoznak fejfájást, migrént

Tipp: amint a rudak teljesen telítődnek az olajjal, elveszítik diffundáló képességüket, ezért ki kell őket cserélni. Ha a folyadék már nem illatozik, vagy látványosan elhasználódott, ürítsük és mossuk ki a tégelyt, majd készítsünk bele új, természetes légfrissítő adagot.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu