Nem mérgező légfrissítők – Hogyan készíthetők?  – 1.rész

Mi a baj a hagyományosakkal?

A légfrissítők ma már számos különféle formában és illatban kaphatók. Többségük népszerű, mert kellemes légkört teremt. Kevés olyan van azonban, amely természetes és nem káros. Tekintsük át őket!

Talán hallottuk már a melgehetősen ijesztő tényt a légfrissítők kapcsán: számos olyan összetevőt tartalmaznak, amely mérgező lehet. Védjük hát meg magunkat és családunkat ezektől!

Mi a baj velük?

Az illatosított termékeket, különösen a légfrissítőket érdemes kerülni. Káros részecskéket, úgynevezett illékony szerves vegyületeket bocsátanak a levegőbe, amelyek légúti irritációt, fejfájást, máj- és vesekárosodást, sőt rákot is okozhatnak.

Ftalátokat tartalmaznak, amelyekről régóta ismert, hogy hormonális- és születési rendellenességeket, sőt szaporodási problémákat váltanak ki.

Amennyiben egy illatosító aeroszolos spray formában kapható, olyan hajtóanyagok is lehetnek benne, mint a bután és a propán – szintén hosszú a lista a veszélyességükről.

Szerencsére, több lehetőség is van a nem mérgező légfrissítők használatára, hogy mégse kelljen lemondanunk az otthon kellemes, friss illatáról.

Természetesen, a friss kinti levegő a legjobb, ezért szellőztessünk naponta többször. A köztes időben azonban érdemes kipróbálni néhány nem mérgező, kellemes légfrissítő módszert.

Készítsünk környezetbarát légfrissítőt

 

Házi készítésű, természetes légfrissítők

1.Szőnyeg- és szobaillatosító por

A szőnyeg- és szobaszagtalanítókat könnyű összedobni és kétféleképpen is használhatók: vagy szórjuk a szőnyegekre porszívózás előtt, hogy gyorsan, frissítően hasson; vagy helyezzük kis helyiségekbe (például fürdőszobákba vagy gardróbba), hogy felszívja a szagokat.

Elkészítése: készítsünk elő szódabikarbónát egy tetszés szerinti üvegbe, majd adjunk hozzá körülbelül 5-10 cseppet kedvenc illóolajunkból, keverjük össze a kettőt és fedjük le az üveget fedéllel.

2.Természetes légfrissítő spray

Készítéséhez szükségünk lesz egy permetező flakonra.

Hozzávalók: 1 evőkanál varázsmogyoró vagy sebalkohol; 30 csepp ízlés szerinti illóolaj; fél csésze desztillált vagy szűrt csapvíz.

Töltsük a varázsmogyorót vagy az alkoholt a spray-es palackba és adjuk hozzá a választott illóolajat. Forgassuk meg az üveget körülbelül 10-szer, hogy az olajok összekeveredjenek a varázsmogyoróval. Töltsük fel a flakont vízzel, egy kis helyet hagyva arra, hogy mindig össze lehessen rázni.

Minden használat előtt rázzuk fel egy kissé a flakont, majd spricceljünk belőle a levegőbe.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu