Nem mérgező légfrissítők – Hogyan készülnek?  – 3.rész

Potpourri természetesen 

A légfrissítők ma már számos különféle formában és illatban kaphatók. Többségük népszerű, mert kellemes légkört teremt. Kevés olyan van azonban, amely természetes és nem káros. Érdemes házilag sajátot előállítani. Így készül például a természetes potpourri!

Talán hallottuk már a meglehetősen ijesztő tényt a légfrissítők kapcsán: számos olyan összetevőt tartalmaznak, amely mérgező lehet. Védjük hát meg magunkat és családunkat ezektől!

Mi a baj velük?

Az illatosított termékeket, különösen a légfrissítőket érdemes kerülni. Káros részecskéket, úgynevezett illékony szerves vegyületeket bocsátanak a levegőbe, amelyek légúti irritációt, fejfájást, máj- és vesekárosodást, sőt rákot is okozhatnak.

Ftalátokat tartalmaznak, amelyekről régóta ismert, hogy hormonális- és születési rendellenességeket, sőt szaporodási problémákat váltanak ki.

Amennyiben egy illatosító aeroszolos spray formában kapható, olyan hajtóanyagok is lehetnek benne, mint a bután és a propán – szintén hosszú a lista a veszélyességükről.

Szerencsére, több lehetőség is van a nem mérgező légfrissítők használatára, hogy mégse kelljen lemondanunk az otthon kellemes, friss illatáról.

Természetesen, a friss kinti levegő a legjobb, ezért szellőztessünk naponta többször. A köztes időben azonban érdemes kipróbálni néhány nem mérgező, kellemes légfrissítő módszert.

Foto:pixabay.com

Házi készítésű, természetes légfrissítők

Cikkünk első részében  a szőnyeg- és szobaillatosítókról, illetve természetes légfrissítő spray-ekről esett szó, a másodikban  a náddiffúzoroktól. Lássuk, hogyan működnek a potpourrik!

Potpourri természetesen

A potpourri az egyik legkedveltebb módszer az otthon, vagy csupán a konyha illatosítására, különösen a hideg téli hónapokban, amikor nem tudunk annyiszor ablakot nyitni, hogy alaposan kiszellőztessük a lakást.

A természetes légfrissítőként is tökéletes potpourrit nem nehéz összeállítani. Csupán egy csokor fűszert, gyógynövényt vagy gyümölcshéjat kell edénybe raknunk vízzel, majd hagyni lassú tűzön párolódni. Kisméretű rezsó is használható a célra.

A természetes potpourri kiváló a konyhai szagok eltávolítására és nagyszerű módja annak, hogy kellemes, vidám, ünnepi hangulatot varázsoljunk otthonunkba egész évben.

Potpourri

Foto:pixabay.com

Mi kerülhet a légfrissítő potpourriba?

Ami a konyhai polcon is megtalálható: fűszerek, szegfűszeg, borókabogyó, fahéjrudacskák, ánizs (egész), gyömbér, vegyesfűszer.

Gyógynövények közül a levendula szirmok, rózsaszirmok, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, zsálya, menta, babérlevél.

Gyümölcshéjak közül grapefruit, narancs, citrom, lime, alma.

Kivonatok közül: vanília, narancs, citrom, mandula.

Illatosító készítése házilag

 

 

Hogyan készítsük el?

Válasszunk egy közepes méretű edényt – lehetőleg ne a kedvenücnket, mert utólag a tisztítása kemény munka lehet és súrolással járhat.

Töltsük fel az edényt háromnegyedéig vízzel.

Ezután adjunk hozzá gyógynövényeket/fűszereket/kivonatokat/gyümölcshéjat. Forraljuk fel a vizet.

Majd csökkentsük a hőt és pároljuk az egészet. Végül szükség szerint pótoljuk a vizet.

Néhány kedvenc légfrissítő potpourri összetevői

1.Vanília-menta: 1 teáskanál vanília kivonat, ½ csésze szárított mentalevél (borsmenta, fodormenta stb.).

2.Narancs potpourri: 2 narancs héja, 1 evőkanál egész szegfűszeg (az őrölt is jó, de az egész szegfűszeget könnyebb kiszedni az edényből), 1 fahéjrúd.

3.Virágos potpourri: ½ csésze levendula sziom, ½ csésze szárított rózsaszirom, 1 szál rozmaring.

4.Ünnepi hangulat potpourri: 1 evőkanál vanília kivonat, 1 fahéjrúd, ½ csésze egész csillagánizs.

5.Friss gyümölcsös potpourri: 1 citrom héja, 1 narancs héja, 1 lime héja, 1 teáskanál narancs kivonat.

6.Téli erdő potpourri: ½ csésze borókabogyó, 1 szál kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű), 1 szál rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított rozmaring).

7.Gyömbér citrusos potpourri: ¼ csésze reszelt gyömbér (vagy 1 evőkanál őrölt gyömbér), 2 narancs héja, 1 citrom héja, 1 babérlevél.

8.Almás pite potpourri: 2 alma héja, 1 fahéjrúd, 1 teáskanál vanília kivonat.

Tegyünk próbát minddel!

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.