Ezek az illatok okoznak fejfájást, migrént

A rendszeresen visszatérő fejfájás sokszor az egész napot megkeseríti, és jelentősen rontja az életminőséget. A baj forrása sokszor nem más, mint ez az apró tárgy a lakásban…

Azoknak, akik rendszeresen szenvednek migrénes rohamoktól, érdemes körülnézniük a lakásban: ugyanis nagyon gyakran a fejfájás a légfrissítőtől is lehet. Ha nincs orvosi oka a rendszeresen visszatérő fejfájásnak, és egészségesen étkezel, figyelsz a mozgásra, a rendszeres vízivásra, akkor könnyen lehet, hogy a problémát az otthonodban található, egyébként pompás illatot adó légfrissítő okozza.

A finom illatok jobbá teszik a hangulatodat, otthonosabbá a lakást, és köztudott, hogy az aromaterápia ellazít, és jót tesz az egészségnek. Ám vannak, akiknél az erős illatok fejfájást, rosszabb esetben migrénes rohamot okoznak. Egy kutatás során kiderült, hogy az illatosított szappanok, gyertyák és füstölők a felnőttek több, mint egyharmadánál okoztak már problémákat, például allergiás rohamokat, tüsszögést. Az is kiderült, hogy nagyon sokszor a rejtélyes, visszatérő fejfájás a légfrissítőtől alakul ki. Egy másik felmérés során 200, migrénre hajlamos résztvevőt vizsgáltak, és megállapították, hogy az erős illatok néhány perc alatt kiválthatják a migrénes rohamot.

 Fotó: Pixabay.com

 

A jelenség oka a szakértők szerint az lehet, hogy a parfümök, légfrissítők erős illata miatt a véredények megduzzadnak az orrban, és ez az agynak azt a területét ingerli, ami a fejfájással is kapcsolatba hozható. Vannak olyanok is, akik allergiások a légfrissítőkben található kémiai összetevőkre vagy bizonyos illatokra, és emiatt tör rájuk a fájdalom.

 

 Fotó: Pixabay.com

 

Érdemes tehát körülnézned a lakásban, ha rejtélyes, visszatérő fejfájásod van, és egy időre felhagyni a légfrissítő használatával. Ha ezt követően feltűnően ritkábban, vagy egyáltalán nem tör rád a fejfájás, akkor szinte biztos, hogy a légfrissítőd volt az oka. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a kellemes illatokról az otthonodban. Ha teheted, mesterséges illatosítók, erős aromák helyett használj természetes anyagokat, például vágott virágokat. Készíthetsz házi légfrissítőt is, ami garantáltan vegyszermentes: egy kisebb befőttes üvegbe szórj 3-4 evőkanál szódabikarbónát, csepegtess rá 10-15 csepp illóolajat, majd rázd össze. Fedd le egy textillel vagy kilyuggatott fedővel; diszkréten, folyamatosan illatosítja majd a lakásodat.

A helyiségeket kellemes illattal belengő potpourri száraz levelek, virágok vagy magvak keveréke, melyeket üvegben vagy egyéb, mutatós tálban tárolnak. Mi magunk is elkészíthetjük őket otthon.

Illatosító készítése házilag

 

 Fotó: Pixabay.com

 

Ha mindig friss illatot szeretnél a lakásodban, ne feledkezz meg a rendszeres szellőztetésről sem, hiszen hiába a kellemes illat, ha állott bent a levegő. Ha nincs még szobanövényed, szerezz be egy párat: tisztítják a levegőt, és nem mellesleg jól is mutatnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.