Így tudjuk ételekkel pótolni a vasat

Ha szervezetünkben kevés a vas, akkor a vastabletták mellett különböző élelmiszerek segítségével is feltölthetjük kiürült raktárainkat.

 

A vashiány az egyik legelterjedtebb táplálkozási hiány, nagyjából kétmilliárd embert érint. Nemtől és kortól függően 8–18 milligrammnyi vasat kéne fogyasztanunk  naponta, ám nagyon sok minden befolyásolja a felszívódását. Még ha bélrendszerünk tökéletesen működik, akkor is csak a bevitt vas húsz százaléka hasznosul. Épp ezért alakul ki könnyen vashiány a szervezetben, főleg nálunk, nőknél, akik a terhesség, szoptatás, a menstruáció miatt még inkább ki vagyunk téve a vashiány veszélyeinek. Hogy ez valóban így van-e, tényleg kevés-e a vas a szervezetünkben, azt csak orvos segítségével tudjuk kideríteni vérvétellel.

Foto:123rf.com

Együnk elég húst

A vörös hús, a baromfi és a hal húsa meglehetősen sok vasat tartalmaz. Ez azért is fontos, mert a növényekben megbújó, más kémiai szerkezetű vas nehezebben szívódik fel. Annyira, hogy annak 3–5 százaléka hasznosul, míg a húsokban lévő vasnak nagyjából a 15 százaléka. A növényi vas felszívódását egyébként lehet növelni úgy, hogy nem vasat tartalmazó étellel együtt fogyasztjuk. A húsevés tehát fontos a vas pótlása szempontjából, akkor is, ha növényekkel párosítjuk.

Fotó: 123rf.com

Pároljuk a zöldségeket

A spenót vagy más zöld leveles zöldségben lévő vasat úgy is könnyebben felszívhatja a szervezetünk, ha megpároljuk őket. Próbáljuk elkerülni a túlfőzést, és éppen csak addig pároljuk őket, amíg fogyaszthatóvá válnak. Érdekes ellentmondás tapasztalható egyébként a spenót esetében, mert miközben úgy terjedt el, mint az egyik legfontosabb vasforrásunk – és Popeye karizmának titka –, a zöldségben található oxálsav gátolja a vas felszívódását.

Éljen a C-vitamin

A túlfőzés elkerülése azért is fontos, hogy megmaradjon az ételek C-vitamin-tartalma. Ez nemcsak az antioxidáns felszívódása miatt érdekes, de azért is, mert a C-vitamin bizonyítottan segíti a vas felhasználását. Legközelebb próbáljuk ki, hogy a szokásos húsunkhoz nyersen eszünk paprikát vagy más, C-vitaminban gazdag élelmiszert.

Ételek, amik vesekövet okozhatnak

Ügyeljünk a B-vitamin bevitelére

A B9-vitamin, vagy ismertebb nevén folsav, vagy a B12-ként elhíresült kobalamin mind segíthetnek a vashiány elkerülésében. A B12-vitaminból sokat vihetünk be, ha halat, húsokat eszünk, amelyek ráadásul vasban is gazdagok. Folsavat avokádóból, narancsból, hüvelyesekből, sötét leveles zöldségekből szerezhetünk.

Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Mi gátolja a vas felszívódását?

Vannak olyan ételek, kémiai anyagok, amelyek nemhogy segítenék a vas felszívódását, hanem gátolják. A kalcium, a magnézium, a cink vagy a réz versenyeznek a vassal a felszívódásért, de a gabonákban és hüvelyesekben található fitinsav sem engedi, hogy a vas megfelelően hasznosuljon. Egyes magas rosttartalmú ételekkel együtt a vas emésztetlenül is áthaladhat a bélrendszeren, és az üdítőitalokban, teában, kávéban gyakran megtalálható csersav is hasonlóan működik. Egyes gyógyszerek, savlekötők szedése esetén is csökkenhet a vas felszívódása, ezért hiába ettünk valami finom, vasban gazdag ebédet, ha utána a savlekötővel „elrontjuk” az egészet.

Hagyjuk abba a dohányzást

Nem titok, hogy a dohányzás károsítja az egészségünket, de kevesen tudják, hogy akár a vashiányukat is köszönhetik nekik. Fontos, hogy ne csak az aktív, hanem a passzív dohányzást is kerüljük.

Gyógyítsuk meg az emésztőrendszerünket

A vasat nem egyszerű megemészteni, és igen sok sósav kell a feldolgozásához. Ahogy már említettük, még tökéletesen működő emésztőrendszerrel is csak a vas 15–20 százaléka szívódik fel, de ha az emésztésünk kiegyensúlyozatlanná válik, ez a szám meredeken csökken. Fontos, hogy rendezzük az emésztési problémáinkat, és megfelelő legyen a beleink felszívó képessége.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.