Fitten a nyaraláson is!

Hogyan maradhatnánk fittek a nyaralás idején? Amíg a vakáció el nem kezdődött, igyekeztünk a legjobbat kihozni magunkból az áhított bikinis test eléréséért. De mi lesz azután?

Bizony, sokszor elkerülhetetlen a gyors „leeresztés”, amikor az ember eljut nyaralni.

Lehet, hogy előtte heteken, hónapokon át fogyókúrázott és tornázott, mert szeretett volna jól kinézni új fürdőruhájában. Ám ahogy az ember megérkezik a stressz-mentes környezetbe, a kellemes vízpartra, társasággal és finom ételekkel körülvéve egyre nehezebben tartja magát a korábbi étrendhez és edzéstervhez. Különbenis, sanyargatni magunkat a nyaraláson?!

A vakációnak sajnos megvannak azok az árnyoldalai, hogy nemcsak többet eszünk és sokat heverünk a napon, de általában jóval hosszabb ideig alszunk, mint egyébként. Ennek eredménye pedig végül az, hogy lassan nem frissebbnek, hanem leharcoltabbnak érezzük magunkat. Kövérebben és fáradtabban térhetünk haza, mint ahogy nyaralni indultunk…

Természetesen szó sincs arról, hogy hajtással töltsük a szabadidőnket. Érdemes azonban gondoskodunk róla, hogy formánk, fittségünk, állóképességünk ne változzon sokat a nyaralás alatt, és valóban kipihentebben, frissebben vessük bele magunkat ismét a munkába.

A fittség nem egyenlő azzal, hogy remek a fizikumunk. Annál többet jelent, mint hogy egészséges a testünk és a lelkünk. Ha fittek vagyunk, megvan bennünk a lelkesedés és az energia ahhoz, hogy új dolgokat csináljunk, energikusnak érezzük magunkat, még ha fizikai stressznek tesszük is ki testünket. Ezért a fitness szükséges vakáció alatt is, sőt, akár utazás idején is, hiszen az meggyötri a testet. Használjuk a következő tippeket, hogy fittek maradjunk!

feszes popsi a bikiniben

A hely nem számít. A szállodák legtöbbje egyébként nyújt lehetőséget edzésre, úszásra. Használjuk a hotelek adta lehetőségeket, kovácsoljunk előnyt belőlük! Ha ilyen lehetőség nincs, fussunk, kocogjunk a szabadban, vagy mozgassuk át magunkat a szobában egy kicsit minden nap. 45 perc fizikai aktivitás naponta elég ahhoz, hogy fittek maradjunk.  Természetesen aki kedveli a sziklamászást vagy a kajakozást, és helyben van rájuk lehetősége, éljen vele!

Ügyeljünk a megfelelő hidratáltságra és a tápláló ételekre

Legyen a kedvenc italunk a víz! Hiszen miért is fontos a vízfogyasztás? Hosszú ideig telítettnek érezzük magunkat tőle, nem hizlal és valóban hatékonyan oltja a szomjat. Sokkal több hasznuk van belőle, mint a cukrozott üdítőkből, amelyek elfogyasztása után csak újabb édességekre vágyunk majd. Mindig legyen nálunk egy palack ásványvíz, de a frissen facsart gyümölcslevek is melegen ajánlottak! Dióféléket is érdemes magunknál tartani, ha megéheznénk, mert hosszú időre telítenek, elvágják az éhség-érzetet, ráadásul finom rágcsálnivalók.

Ne hagyjuk magunkat elcsábulni

Természetes, hogy ha egy új helyen vagyunk, egy másik országban, szeretnénk kipróbálni a helyi jellegzetességeket – vagyis olyan ételeket, amelyeket máshol nem kóstolhatunk. Ne hagyjuk azonban, hogy nagyobb legyen a szemünk, mint a szánk! Sokan esnek abba a hibába, hogy esznek, amíg van mit, azzal sem törődve, hogy gyomruk már rég jelezte: elég. Álljunk ellen a kísértésnek! Mindent megkóstolni túlzások nélkül is lehet és ne feledjük, nem hízókúrára érkeztünk. Osszuk például el a desszertet valakivel. Ha kevés olyan ételt találunk, ami nem hizlal, kompenzáljuk az étel elfogyasztását azzal, hogy sokat sétálunk, mozgunk!

Tartózkodjunk a féktelen ivászattól

Az olyannyira utált sörhas előbukkan, ha túl sokat iszunk. A nyaralás sokak számára egyenlő a folyamatos alkohol-ivással. A vonalaink és a szívünk egészsége érdekében is tartózkodjunk a mértéktelen alkoholizálástól. Mindent csak mértékkel!

zoldsegek

Mit tehetünk még a fittség érdekében?

Például használjuk a lépcsőt a lift helyett. Így mozgásban tarthatjuk magunkat a nap folyamán. Mindig legyen nálunk edzőcipő és testmozgásra alkalmas ruha, hogy bárhol kimehessünk egy kicsit kocogni. Tartsunk magunknál egészséges ételeket és tartuk be ezen felül a szabályt: étkezzünk reggel úgy, mint egy király és este, mint egy koldus. Egészségünk ellenőrzése is fontos: ha szükséges, legyen nálunk lépésszámláló, vércukorszintmérő, vérnyomásmérő. Végül pedig jó tanács, hogy élvezzük az ételeket, de együnk lassan, nem habzsolva, és győződjünk meg róla, hogy minden nap mozogtunk-e eleget!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.