Riszáljad úgy is, úgy is!

A fittség, egészség, ezáltal mind a szellemi, mind a fizikai harmónia egész életünk során rendkívül fontos szempont a minőségi élethez.

Fiatalkorban még viszonylag általánosnak mondható a rendszeres testmozgás, azonban az idő előrehaladtával, a munkába állástól, és a családvállalástól kezdve – idő-, energia-, és kedv hiányában – egyre csökken az érdemi fizikai aktivitás életünkben. Így az időskor küszöbéhez érve gyakran azt vesszük észre, hogy életünkből teljes mértékig kiszorult a sport, meg úgy kompletten a figyelem az egészség irányába.

A három legfontosabb dolog, hogy időskorban is egészségesen és fitten élhessünk, a kiegyensúlyozott étrend, megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, valamint rendszeres testmozgás, legyen az akár sporttevékenység, vagy a mindennapi életbe beépített mozgásprogram. Ez ellensúlyozza az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani hatásokat, csökkenti a testi deformációt, megnyújtja az aktív élettartamot.

5668

Ha elhatározzuk, hogy életünkbe visszacsempésszük az aktivitást, érdemes néhány dologra figyelni mielőtt fejest ugrunk a mély vízbe, pláne, ha ezt a területet jó pár éve pihentetjük. A gyakorlatokat mindenképpen fokozatosan kell bevezetni, nem szabad túl gyorsan haladni, és fontos, hogy ne erőltessük meg magunkat, és a gyakorlatokat csak olyan talajon végezzük, amely nem csúszik(!), ezáltal elkerülhetjük a sérülésveszélyt.

Hasizom erősítése

Ereszkedj négykézlábra, a hátad maradjon egyenes. Lélegezz be mélyen és homorítsd be a hátad (ilyenkor a test szinte lóg a karok és a lábak között). Gömbölyítsd ki a hátad (a csípőd addig emelkedjen, míg egy fordított V alakját fel nem veszi a tested), eközben lassan fújod ki a levegőt. Ezt ismételd meg 10-szer.

Lábizmok fejlesztése

Támaszkodj a hátaddal a falnak, a lábad behajlítva emeld fel. Vegyél fel olyan pozíciót, mintha széken ülnél. Tartsd ki a helyzetet, amíg bírod, majd ismételd meg 5-ször.

5669

Karizmok erősítése

Állj kis terpeszben a tükör előtt, vegyél mindkét kezedbe egy-egy palack (fél literes, vagy literes) vizet. Karjaidat emeld fel vízszintesig és tégy meg mindkét kezeddel 10 kis kört mindkét irányba. Ezt ismételd meg 5-ször.

A nyújtás, és lazítás természetesen mint minden sport esetében, itt is elmaradhatatlan dolog a gyakorlatok befejeztével, hogy testünk visszatérjen nyugalmi állapotába.

Érdemes a tornát kiegészíteni napi fél óra, óra sétával a szabad levegőn, ez szintén sokat nyom a latba a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni prevenció szempontjából. A torna előnyei közé tartozik, hogy gyakorlása naponta csak kevés időt vesz igénybe, mégis azonnal kifejti a hatását. Egy dolog mégis feltétel, méghozzá a rendszeresség.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.