Fájdalomcsillapító és vírusölő téli fűszerek

Kedvenc téli fűszereink nemcsak a forralt bort, a kompótot, vagy a gyümölcslevest teszik ízletessé, hanem az egészségünk megőrzése szempontjából is fontosak.

Összefoglaltuk a szegfűszeg, a fahéj és a csillagánizs legvonzóbb tulajdonságait!

A szegfűszeg hatása

A jellegzetes illatú szegfűszeg gyulladásgátlónak és fájdalomcsillapítónak is kiváló, szárított virágrügye olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek úgy támogatják az immunrendszert, hogy növeli a fehérvérsejtek számát. A “Syzygium aromaticum” fa virágának szárított bimbója, vagyis ismertebb nevén a szegfűszeg olyan létfontosságú nyomelemeket tartalmaz, mint a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium, a nátrium és a cink.

 

Fotó: 123rf.com

 

Vitaminokban is gazdag, hiszen megtalálható benne a C vitamin, a tiamin, a riboflavin, a niacin, a folát, a B6 – vitamin, a B12-vitamin, az A – vitamin, az E – vitamin, a D- vitamin és a K-vitamin is.

Mi van a fahéjban?


Másik téli kedvencünk, a fahéj, az ember által ismert legrégebbi fűszerek egyike. Érdemes rá figyelni, hogy a ceylonit nevezik az “igazi” fahéjnak, a legtöbb boltban kapható olcsó fahéj a kasszia fajtához tartozik, amiből nem érdemes nagy mennyiséget fogyasztani, mert kumarint tartalmaz, ami túladagolva káros lehet.

 

Foto:123rf.com

 

A ceyloni fahéj Sri Lankáról származik, ott már a XIII. század óta használják. Rengeteg jó tulajdonsága van: erős gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő, vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van. Szuper antioxidáns, ebben megelőzi a fokhagymát is.

Téli ételeink, italaink is elképzelhetetlenek nélküle, a fahéj az almalevesen, szilvalekváron, forraltboron kívül remekül illik a gabonakásákhoz süteményekhez, turmixokhoz, gyümölcslevesekhez, de a fűszeres édes teákhoz, kakaóhoz, kávéhoz és forró csokihoz is.

Gyógyító fűszerek – hogyan használjuk őket?

A csillagánizs gyógyhatása

Az említett két fűszerünknél talán kevésbé ismert, de kihagyhatatlan a téli fűszerek közül a csillagánizs ((Illicium verum), ami a konyhában és a gyógyászatban is kedvelt. Az egyik legjobb vírusölő, hiszen a gyógyszeripar a csillagánizsból vett sikimisav kivonatot használja az oseltamivir előállításához, ami a Tamiflu alapanyaga.

 

Foto:123rf.com

 

Mire jó? Erősíti az immunrendszert, kiváló megfázásra, emésztési panaszokra, reumás fájdalomra. Ha teaként fogyasztjuk, a legegyszerűbb, ha a gyógynövény boltokban, vagy patikában kapható csillagánizs-teát választjuk, és ennek forrázatát isszuk, de házilag is készíthetünk belőle teát a következő eljárással. Felforralunk kb. 3 dl vizet, beleteszünk egy filter fekete-teát és 1 darab összezúzott csillagánizst. 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fokozhatjuk az immunerősítő hatását, ha egy kis mézet is csurgatunk bele.

Forrás: edenkert.hu