Top 15 legjobb immunerősítő étrend-kiegészítő – Mit tehet értünk az orvosi gyógygomba?

Az immunrendszer egész évben kulcsfontosságú a fertőzések és betegségek megelőzéséhez. Vigyáznunk kell rá, télen pedig különösen fontos az erősítő étrend-kiegészítők alkalmazása.

Az immunrendszer megóvása és erősítése az egyik legfontosabb dolgunk az egészségünk kapcsán télen. Immunrendszerünk sejtek, folyamatok és vegyi anyagok komplex keveréke, amelyek folyamatosan védik a szervezetet a behatoló kórokozók ellen – beleértve a vírusokat, méreganyagokat és baktériumokat. Az egészséges életmóddal máris nagy lépést teszünk az immunerősítés felé: tápláló ételek fogyasztásával, elegendő alvással és testmozgással segítünk robusztussá tenni az immunrendszert.

Kutatások szerint azonban bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és egyéb anyagok kiegészítése javíthatja az immunválaszt, potenciálisan védve ezzel minket a betegségektől. Érdemes tudni: bizonyos kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek vényköteles vagy anélkül alkalmazható gyógyszerekkel, amelyeket szedünk. Az is előfordulhat, hogy egyesek nem megfelelőek bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára. Mindenképpen fontos tehát egyeztetni orvosunkkal vagy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdenénk szedni.

gyógygomba, shitake

Fotó: 123rf.com

Mely étrend-kiegészítők a legalkalmasabbak az immunerősítésre?

Cikkünk első részében a D-vitaminról, cinkről, második részében a C-vitaminról és a bodzáról esett szó. Lássuk, mire képes az orvosi gyógygomba.

4. Gyógygomba

A gyógygombákat az emberek ősidők óta használják fertőzések és betegségek megelőzésére, kezelésére. Immunerősítő képessége miatt számos gyógygombát vizsgáltak már a kutatók.

Több mint 270 elismert gyógygombafajról bizonyosodott be, hogy immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik. A cordyceps, az oroszlánsörény, a maitake, a shitake, a reishi és a lepketapló vagy pulykafarok gombáról is kiderült: jótékony hatással van az immunrendszer egészségére.

Egyes kutatások szerint bizonyos típusú gyógygombák étrend-kiegészítőként alkalmazása többféleképpen javíthatja az immunrendszer egészségét. Emellett csökkentheti bizonyos állapotok tüneteit is, beleértve az asztmát és a tüdőfertőzéseket.

gyógygomba, szárított shitake

Fotó: 123rf.com

Egy vizsgálat, amelyet a tuberkulózis bakteriális betegségben szenvedő egerekkel végeztek, felfedezte, hogy a cordyceps gombával kezelés jelentősen mérsékelte a tüdő bakteriális terhelését, fokozta az immunválaszt és csökkentette a gyulladást ahhoz képest, amit a placebocsoportnál tapasztaltak.

Egy randomizált, 8 hetes, 79 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során pedig kiderült, hogy 1,7 gramm cordyceps micéliumkultúra kivonat kiegészítéssel jelentősen, 38 százalékkal növekedett a természetes gyilkos sejtek aktivitása – ez a fehérvérsejtek egy típusa, amely védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben.

Szintén ígéretes gyógygomba a pulykafark gomba. Erős hatást gyakorol az immunrendszer egészségére. Embereken végzett kutatások azt mutatják, hogy ez a gomba fokozhatja az immunválaszt, különösen bizonyos típusú rákban szenvedő pácienseknél. A kutatók számos más gyógygomba immunrendszerre gyakorolt jótékony hatását is tanulmányozták. A gyógygombatermékeket tinktúrák, teák és étrend-kiegészítők formájában is megtaláljuk – így azokat a nekünk legmegfelelőbb módon fogyaszthatjuk.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Ezek a legjobb immunerősítő falatok

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.