Top 15 legjobb immunerősítő étrend-kiegészítő – A szeléntől a propoliszig

Az immunrendszer egész évben kulcsfontosságú a fertőzések és betegségek megelőzéséhez. Vigyáznunk kell rá, télen pedig különösen fontos az erősítő étrend-kiegészítők alkalmazása.

Az immunrendszer megóvása és erősítése az egyik legfontosabb dolgunk az egészségünk kapcsán télen. Immunrendszerünk sejtek, folyamatok és vegyi anyagok komplex keveréke, amelyek folyamatosan védik a szervezetet a behatoló kórokozók ellen – beleértve a vírusokat, méreganyagokat és baktériumokat. Az egészséges életmóddal máris nagy lépést teszünk az immunerősítés felé: tápláló ételek fogyasztásával, elegendő alvással és testmozgással segítünk robusztussá tenni az immunrendszert.

Kutatások szerint azonban bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és egyéb anyagok kiegészítése javíthatja az immunválaszt, potenciálisan védve ezzel minket a betegségektől. Érdemes tudni: bizonyos kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek vényköteles vagy anélkül alkalmazható gyógyszerekkel, amelyeket szedünk. Az is előfordulhat, hogy egyesek nem megfelelőek bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára. Mindenképpen fontos tehát egyeztetni orvosunkkal vagy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdenénk szedni.

zöldség, gyümölcs, egészség

Fotó: 123rf.com

Mely étrend-kiegészítők a legalkalmasabbak az immunerősítésre?

Cikkünk első részében (LINK) a D-vitaminról, cinkről, második részében (LINK) a C-vitaminról és a bodzáról, harmadik részében (LINK) a gyógygombákról esett szó.

Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek még az immunválasz javításában?

1. Ugrócsont (astragalus): az astraglaus vagy ugrócsont a hagyományos kínai orvoslásban általánosan használt gyógynövény. Állatkutatások azt sugallják, hogy kivonata jelentősen javíthatja az immunrendszerrel kapcsolatos reakciókat.

2. Szelén: a szelén ásványi anyag nélkülözhetetlen az immunrendszer egészségéhez. Állatkísérletek alapján a szelén étrend-kiegészítők fokozhatják az antivirális védelmet az influenzatörzsek ellen, beleértve a H1N1-et.

3. Fokhagyma. Sokak számára ismertek a fokhagyma erős gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságai. A kutatók rámutattak, hogy a védő fehérvérsejtek – például az NK-sejtek és a makrofágok – stimulálásával javítja az immunrendszer egészségét. Emberekkel azonban még kevés kísérlet zajlott.

Fotó: 123rf.com

4. Andrographis: ez a gyógynövény, mely Indiában és Sri Lankán honos, andrografolidot tartalmaz, egy terpenoid vegyületet, melyről kimutatták, hogy vírusellenes hatással bír a légúti betegségeket okozó vírusok ellen – beleértve a D68 enterovírust és az influenza A-vírusát.

5. Édesgyökér: az édesgyökér számos olyan anyagot tartalmaz – például glicirrizint is -, amelyek védelmet nyújthatnak a vírusfertőzésekkel szemben. Laboratóriumi kutatások szerint a glicirrizin vírusellenes hatást fejt ki a súlyos akut légzőszervi szindrómával összefüggő koronavírusnál.

6. Fokföldi muskátli (pelargonium sidoides): egyes, embereken végzett kutatások alátámasztják e növényi kivonat használatát az akut vírusos légúti fertőzések, köztük a megfázás és a hörghurut tüneteinek enyhítésére. Az eredmények azonban vegyesek, további kutatásokra van szükség.

7. B komplex vitaminok: a B-vitaminok, köztük a B12 és B6, igen fontosak az egészséges immunválasz tekintetében. Sajnos, sok felnőtt szervezetéből hiányoznak, ami negatívan befolyásolhatja az immunrendszer egészségét.

kurkuma

Fotó: 123rf.com

8. Kurkumin: a kurkumin a kurkuma fő hatóanyaga. Erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Állatkísérletek alapján javíthatja az immunrendszer működését.

9. Echinacea: az echinacea a százszorszépek családjába tartozó növény. Bizonyos fajairól kimutatták, hogy javítják az immunrendszer egészségét és vírusellenes hatást fejtenek ki számos légúti vírus ellen, beleértve a légúti syncytia vírust és a rhinovírusokat.

10. Propolisz (méhszurok): a propolisz gyantaszerű anyag. A méhek termelik, tömítőanyagként használják a kaptárban. Bár lenyűgöző immunerősítő hatásai vannak és vírusellenes tulajdonságai is lehetnek, a propoliszt illetően is szükség van még további kutatásokra.

A felsorolt étrend-kiegészítők mind rendelkeznek immunerősítő tulajdonságokkal, s mivel igen sok van belőlük, bizonyosan találunk köztük olyat, amelyet szívesen alkalmazunk akár minden nap.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Ezek a legjobb immunerősítő falatok

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.