Rozmaringot memória zavarra

A rozmaring illóolaj aromája javíthatja a prospektív memóriát egészséges felnőtteknél – állítják Northumbria kutatói.

Jemma McCready és Dr. Mark Moss tanulmányai szerint ez az illóolaj fokozhatja az eseményekre való emlékezés képességét, valamint azt, hogy a jövőben bizonyos időpontokban emlékezzünk feladatok elvégzésére.

Dr. Mark Moss, a pszichológia tanszék vezetője elmondta: “Korábbi kutatásainkra akartunk építeni, amelyek azt mutatták, hogy a rozmaring aroma javítja a hosszú távú memóriát és a mentális aritmetikát.”

Kávé helyett rozmaring és gyermekláncfű

Ebben a vizsgálatban a prospektív memóriára összpontosítottunk, amely magában foglalja a jövőben bekövetkező eseményekre való emlékezés képességét, valamint a feladatok bizonyos időpontokban történő elvégzésére való emlékezés képességét, ami kritikus a mindennapi működés szempontjából. Például amikor valakinek emlékeznie kell arra, hogy egy születésnapi üdvözlőlapot feladjon, vagy hogy egy adott időpontban bevegye a gyógyszereit”.

A rozmaring illóolajat úgy szórták be egy tesztelési helyiségbe, hogy négy cseppet helyeztek egy aromaáramlású ventilátor diffúzorára, és ezt öt perccel azelőtt kapcsolták be, hogy a résztvevők beléptek a helyiségbe. Hatvanhat ember vett részt a vizsgálatban, akiket véletlenszerűen osztottak be a rozmaring illatú szobába vagy egy másik, illat nélküli szobába.

A résztvevők mindkét szobában kitöltöttek egy tesztet, amelynek célja a prospektív memóriafunkcióik felmérése volt. Ez olyan feladatokat tartalmazott, mint például tárgyak elrejtése és a résztvevők megkérése, hogy a teszt végén találják meg azokat, valamint az utasítás, hogy egy meghatározott tárgyat egy adott időpontban adjanak át a kutatónak. Minden feladatot felszólítás nélkül kellett elvégezni. Ha a feladatot nem hajtották végre, akkor különböző mértékű felszólítást alkalmaztak. Minél több felszólítást alkalmaztak, annál alacsonyabb volt a pontszám.

Javítja a memóriát a rozmaring illata

A résztvevők a hangulatukat felmérő kérdőíveket töltöttek ki, a vérüket pedig elemezték, hogy kiderüljön, a rozmaring illatát követően a teljesítményszintek és a hangulatváltozás összefügg-e a vérben lévő vegyület (1,8-cineol) koncentrációjával. Ez a vegyület a rozmaring illóolajában is megtalálható, és korábban kimutatták, hogy hatással van a memória alapjául szolgáló biokémiai rendszerekre.

Az eredmények azt mutatták, hogy a rozmaringillatú szobában a résztvevők jobban teljesítettek a prospektív memóriafeladatokban, mint az illat nélküli szobában. Ez az eseményekre való emlékezés és a feladatok bizonyos időpontokban történő elvégzésére való emlékezés esetében volt így.

Jemma McCready kifejtette: “Nem volt kapcsolat a résztvevők hangulata és a memória között. Ez arra utal, hogy a teljesítményt nem befolyásolják az éberség vagy az arousal változásai”.

A vérvizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a rozmaring illatú szobában tartózkodók plazmájában szignifikánsan nagyobb mennyiségű 1,8-cineol volt jelen, ami arra utal, hogy az aroma hatása farmakológiai úton közvetített.

Jemma hozzátette: “Ezek az eredmények hatással lehetnek a memóriazavarban szenvedő egyének kezelésére. Ez alátámasztja korábbi kutatásainkat, amelyek szerint a rozmaring illóolaj aromája egészséges felnőtteknél fokozhatja a kognitív funkciókat, és itt kiterjed az eseményekre való emlékezés és a jövőbeli feladatok elvégzésének képességére is. Az, hogy mikor, hová és milyen okból emlékezzünk, minden tevékenységünk alapja, és mindannyian szenvedünk kisebb hibáktól, amelyek frusztrálóak és néha veszélyesek lehetnek. További kutatásokra van szükség annak vizsgálatára, hogy ez a kezelés hasznos-e a memóriazavarral küzdő idősebb felnőttek számára.”

Rozmaring – a természetes gyulladáscsökkentő

Forrás: Adrina - napidoktor.hu