Vérnyomás és diéta a szív- és érrendszerre nézve – A 2019-es év top felfedezései – 2. rész

A szív és a hozzá tartozó problémák

Sűrű évet tudhatunk magunk mögött a klinikai kutatások tekintetében. De melyek voltak a legfontosabb felfedezések 2019-ben? Íme az esztendő néhány figyelemreméltó tanulmánya.

Bizonyára mindenki számára tartogatott meglepetéseket is az elmúlt esztendő. Nincs ez másként a klinikai kutatások terén sem – tartalmas évet zártak a kutatók. Milyen új felfedezésekkel gazdagodtak? Íme néhány tanulmány eredménye, amelyek érdemesek arra, hogy mindenki megismerje őket.

A 2019-es évben bizonyos vizsgálatok a szív- és érrendszeri egészséggel kapcsolatban is felvetettek aggodalmakat. További vizsgálat céljából elővettek a kutatók egyes, régóta kérdéses gondolatokat is. Ilyen például a New England Journal of Medicine-ben 2019 júliusában megjelent tanulmány, mely 1,3 millió alannyal készült és azt sugallta: amikor egy ember szívegészségének megjóslására kerül sor, azonos mértékben fontos mindkét vérnyomás-mérőszám.

Fotó: 123rf.com

Amikor egy orvos megméri a vérnyomást, két különböző értéket kap. Az egyik a szisztolés: arra a nyomásra vonatkozik, amellyel a szív az artériákat összehúzza, amikor vért pumpál a test többi részébe. A másik a diasztolés vérnyomás, mely a szívverések közötti nyomást jelzi. Az orvosok eddig elsősorban az emelkedett szisztolés vérnyomást vették figyelembe a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőjeként.

Az új tanulmány most rámutatott: mindkét vérnyomás jelzi a szív- és érrendszeri problémákat. A szerzők kiemelték, hogy az adatok nagy mennyisége, melyhez hozzáférhettek, meggyőző képet nyújt erről. Ugyanekkor, egy kicsit korábbi tanulmány, melyet az European Heart Journal közölt márciusban, hangsúlyozza: nem mindenkinél jelenti ugyanazt, ha magas a vérnyomás – s míg az orvosok egyeseknél ezt káros következményekkel társíthatják, nem mondhatni, hogy ez mindenkire igaz lenne a populációban.

Dr. Antonio Douros, e tanulmány vezető szerzője megjegyezte: szükséges lenne eltávolodni az általános megközelítéstől, mely szerint a szakmai egyesületek ajánlásait minden betegcsoportra alkalmazni kell.

Dr. Douros és csapata 1628 résztvevő adatait elemezte – az alanyok átlagéletkora 81 év volt. A kutatók rájöttek, hogy az idősebb személyeknél az alacsonyabb szisztolés vérnyomás valójában 40 százalékkal magasabb halálozási kockázatot jelentett, mint az általános magasabb vérnyomás-értékű társaik esetében. Az anti hipertóniás, azaz vérnyomáscsökkentő kezelést az egyén igényei szerint kell módosítani – javasolta a tanulmány első szerzője.

Ha a szív egészségéről van szó, a 2019-es tanulmányok azt mutatták: az étrendnek igen fontos szerepe van ebben. A Journal of the American Heart Association szaklapban augusztusban jelent meg egy tanulmány, mely rávilágított, hogy a növényi alapú táplálkozást követő embereknél 32 százalékkal alacsonyabb a szív- és érrendszerrel összefüggő halálozás esélye, mint azoknál, akik nem ilyen ételeket esznek. Sőt, a tanulmány felfedezése szerint azok, akik növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, 25 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg úgy általában, nemcsak szív- és érrendszeri okok miatt.

A Nutrients szaklapban áprilisban megjelent vizsgálat arra figyelmeztetett, hogy a ketogén diétát követők – amely étrend zsírokban gazdag, de szénhidráttartalma alacsony -, illetve azok, akik egy napot általában kihagynak a diéta során, érkárosodást szenvedhetnek el.

A ketogén diéta avagy „keto” étrend működése azon alapul, hogy ketózist vált ki, olyan folyamatot, melyben a szervezet zsírt kezd égetni a cukor (glükóz) helyett az energia érdekében. Ugyanakkor, azokon a napokon, amikor az illető „csal”, egy kis időre a test ismét a glükózra támaszkodik.

A felfedezés során kiderült, hogy biomarkerek vannak a vérben, ami azt sugallja, hogy az erek falát megsérti a hirtelen glükózszint-emelkedés – jegyezte meg Cody Durrer, a tanulmány első szerzője.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.