A ketogén diéta csökkentheti az epilepsziás rohamokat?

Étrendbeli szigorítások nélkül is hatékonynak tűnik

Mérsékelő hatással lehet az epilepsziás rohamokra a vér keton-szint növekedése – állapította meg egy közelmúltban végzett tanulmány. Vagyis a ketogén kiegészítés segítséget jelenthet az állapot kezelésében.

Amellett, hogy segít a fogyásban és javítja az általános egészséget, a ketogén diéta – mely nagy mennyiségű zsírt, alacsony fehérje- és szintén alacsony szénhidrát mennyiséget ír elő – segíthet csökkenteni az epilepszia által kiváltott görcsöket. Egy új tanulmány kimutatta, hogy a vér ketonok mennyiségének növelése kiegészítő segítségével képes mérsékelni azokat az étkezés szigorítása nélkül.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend hatására a szervezet cukor helyett zsírt és ketonokat éget az energia érdekében. A normál, szénhidrátban gazdag étrend kiegészítése specifikus ketogén ágensekkel jelentős mértékben késlelteti a magas oxigénszintnek köszönhető rohamokat.

Fotó: 123rf.com

“A nagynyomású oxigénnek való kitettség nemcsak az epilepsziásokra jelent veszélyt, hanem a rekreációs, technikai és katonai feladatokat ellátó búvárokra is. Ez ugyanis a víz alatt halálos lehet” – mondta el Csilla Ari D’Agostino, az amerikai Dél-Floridai Egyetem professzor asszisztense.

A tanulmányhoz a kutatócsoport ún. hiperbár környezetvédelmi kamrát alkalmazott, hogy a ketogén ágensek hatásait tesztelje patkányokon. Az állatokat hagyományos rágcsáló eledellel etették, 70 százalékos szénhidráttal.

Ezzel együtt azonban különféle ketogén kiegészítőket kaptak egy órával azelőtt, hogy tiszta oxigénnek lettek kitéve a kamrában. A környezetet addig tartották fenn, amíg nem észlelték a rohamok fizikai tüneteit a patkányoknál.

Fotó: 123rf.com

A Physiological Reports szaklapban megjelentetett tanulmány szerint a leghatékonyabb kiegészítő a ketogén észter és a közepes láncú triglicerid olaj kombinációja volt a hiperbár oxigén által kiváltott rohamok kialakulásának késleltetésében. Emellett a keton kiegészítéssel 219 százalékkal késleltethetőek voltak az epilepsziás rohamok, azok súlyossága pedig jelentősen csökkent.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.