Ezért veszélyes a hideg a magasvérnyomás betegeknél

Szívbetegeknek, magasvérnyomás betegeknek nem csak téli hideg, de a meggondolatlan fizikai aktivitás is komoly rizikófaktort jelenthet. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa az összefüggésekre és az elővigyázatossági teendőkre hívta fel a figyelmet.

Miért lehet veszélyes a kinti hideg?

A hideg és a megerőltetés is okozhat szívpanaszokat.

A szív-érrendszeri betegek, így a magas vérnyomással élők is tapasztalhatják, hogy nem csak az alacsony hőmérséklet válhat veszélyessé kardiológiai szempontból, de az erős szél, a hó és az eső szintén leviheti a testhőmérsékletet és nagyobb megterhelésnek teheti ki a szív-érrendszert. Ilyen szempontból a szívbetegek, a gyerekek és az öregek a legveszélyeztetettebbek. Tudniillik, az öregedéssel a testünk egyre nehezebben tartja fenn a normál hőmérsékletet, viszont egyre kevésbé érzékeny a hidegre – éppen ezért dupla kockázat fenyegeti az időseket a kihűlés tekintetében. Korosztálytól függetlenül a szívkoszorúér betegséggel élők a hidegben gyakrabban tapasztalhatnak enyhébb vagy akár erősebb mellkasi fájdalmakat. Egyes felmérések szerint a fagyos téli időben megnövekszik a túlerőltetés miatti szívinfarktusok száma is.
Amikor fázunk, automatikusan feszülnek az izmaink, reszketünk a hidegtől, ami vérnyomást emelő hatású lehet. Ugyanakkor hogy nem minden embernél jelentkezik a hideg vérnyomást emelő, a meleg vérnyomást csökkentő hatása, bár ennek az egyéni érzékenységnek az okáról nem sokat tudunk – mondja dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Minden tényezőt figyelembe véve, hideg időben, télen az ismert szívbetegek jól teszik, ha részt vesznek egy kardiológiai kivizsgáláson, akár tünet nélkül is. Ilyenkor kiderülhet, érte-e valamilyen további károsodást a szív-érrendszert, megfigyelhetjük, változott-e a terhelhetőség és az eredményeknek megfelelően szükség esetén módosíthatjuk a kezelést.

Téli tanácsok szívbetegeknek, magasvérnyomás betegeknek

Szívbetegeknek, magasvérnyomás betegeknek fontos a kardiológiai ellenőrzés.

  • Amennyiben havat kell lapátolnunk, használjunk kisebb lapátot, amelyre egyszerre kisebb tömegű hó fér rá. A magas hóban történő erőteljes gyaloglás vagy a túl sok hó lapátolása éppolyan hirtelen megemelheti a vérnyomást, mint például a súlyemelés. Ha lehetséges, csak toljuk a havat.
  • Egyetlen vastag kabát helyett öltözzünk rétegesen, mert a rétegek közti levegősáv is tartja a hőt.
  • Mivel sok hőt veszthetünk a fejünkön keresztül, mindig viseljünk sapkát. Ugyanilyen fontos a fülek, a lábak és a kezek melegen tartása, hiszen a végtagokon is sok hő távozhat.
  • Sem a szabadban tartózkodás alatt, sem előtte nem ajánlott alkoholt fogyasztani, hiszen az alkohol kitágítja az ereket, így a hő távozik a szervezetből, miközben tévesen melegséget érzékelhetünk.
  • Ha fizikai aktivitást végzünk, előtte ne fogyasszunk nehéz ételeket, mert ez együtt túl nagy terhet róhat a szívünkre.
  •  Aki eleve szívproblémával küzd, csakis a kisebb megterhelést jelentű aktivitásokba fogjon bele, és legyen tisztában a határaival, illetve a szívinfarktus jeleivel is, adott esetben pedig ne habozzon kihívni a mentőket.

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.