Top 12 jel, hogy szívbetegség lehet a panaszaink hátterében – 1. rész

A szívbetegség jelei elsőre nem tűnnek annak. Sőt, talán semmilyen összefüggésbe nem hoznánk a tüneteket a szívgondokkal. Lássuk, mi árulkodhat arról, hogy mégis baj lehet a szívünkkel!

Bizonyos esetekben egyértelmű, hogy szívproblémáink vannak. Máskor azonban egyes jeleket nem  hoznánk összefüggésbe a szívbetegséggel, pedig okozhatja őket az is.

Lássuk azon fontos tüneteket, amelyek szívbetegségről árulkodnak, de nem tekintenénk őket jelnek.

1. Alvási apnoé: ha a horkolást szünetek szakítják meg, s ezek légzésmegakadással járnak, az agy nem kap elég oxigént – ezért jeleket küld az ereknek és a szívnek, hogy dolgozzanak keményebben a véráramlás fenntartása érdekében. Az alvási apnoé szindróma tehát növeli a magas vérnyomás, a rendellenes szívritmus, a stroke és a szívelégtelenség kockázatát. Szerencsére az állapot kezelhető.

alvaszavar

2. Sárgás-narancs színű, dudoros kiütés: a rendkívül magas trigliceridszint miatt a bőr kidudorodhat az ujjak,  a lábujjak körül, valamint a fenéken. A vérben található sok zsír nagy része szerepet játszhat az artériák megkeményedésében és gyakran olyan egyéb állapotokkal hozható összefüggésbe, amelyek a szívbetegség és a stroke rizikójának tesznek ki bennünket.

3. Gyenge markolaterő: különös, de az is a szívbetegség jele lehet. Sokat mond a szív erejéről a kéz ereje. Kutatások alapján az a képesség, hogy valamit jól össze tudunk-e nyomni, kapcsolatba hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. Ha nehéz megragadnunk egy tárgyat, nagyobb az esélye annak, hogy problémáink vannak vagy kialakulhatnak. A markolat erejének javítása azonban önmagában nem feltétlenül teszi egészségesebbé a szívet.

4. Sötét folt a körmök alatt: amennyiben nem ütöttük vagy sértettük meg az ujjunkat a közelmúltban, a köröm alatt megszoruló kis vérpontok a szív vagy a szívbillentyűk bélésében levő fertőzésre, ún. endocarditisre utalhatnak. Ezek a vérfoltok diabétesz esetén is megjelenhetnek – az ilyen betegségben szenvedőknél kétszer-négyszer nagyobb a szívbetegség és a szélütés valószínűsége.

szédülés fejfájás

Foto:123rf.com

5. Szédülés: a szédülés szintén lehet a szívbetegség jele. Gyakran ugyanis annak a közvetlen következménye, hogy valami nincs rendben a ketyegőnkkel, mert nem pumpál elég vért az agyba. A szédülés kóros szívritmusról, vagyis aritmiáról árulkodhat. Bizonytalanná tehet minket a szívelégtelenség, azaz a szívizom gyengülése is. Mi több, az émelygés a szívinfarktus egyik, kevésbé ismert tünete lehet.

6. Szexuális problémák: szívbetegségre utalhat, ha gondok vannak a hálószobában. Ez ijesztően hangozhat, de valóban nagyobb a szívroham vagy a szélütés kockázata. A merevedési zavarban szenvedő férfiaknak lehetnek keringési problémáik, a magas vérnyomás vagy a koleszterin felhalmozódása szűkülő artériákhoz vezethet. Az ilyen véráramlási problémák férfiak és nők libidóját egyaránt csökkenthetik, s ugyanígy a szex élvezetét is.

Olvasd el ezt is!

Szívbetegség – Ezek a leggyakoribb tévhitek

Forrás: Adrina - napidoktor.hu