Tornával megszűnik a szédülés

A jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV) heves, rövid ideig tartó szédüléses roham, mely hányingerrel, hányással is járó, erős tüneteket képes kiváltani, ám néhány gyakorlat ismétlésével, akár 3-4 hét alatt kezelhető.

A fej helyzetváltoztatására jelentkezik

“A jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV) – bár a neve ezt sugallja – nem okoz kellemes pillanatokat az érintetteknek. Az esetek többségében a fej-, vagy testhelyzet változtatás hatására jelentkező szédülés megjelenéséhez általában elég egy ágyban való átfordulás, vagy felülés is” – mondja dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus. A rohamok hirtelen jelentkeznek, általában rövid ideig tartanak.

Mi okozza a forgó szédülést?

Az egyensúly szabályozó szervünk a belső fülben található. Az itt lévő szőrsejtek felszínén apró mészkristályok helyezkednek el, melyek a belső fülben lévő folyadék áramlásának megfelelően mozognak. Dr. Fülöp Györgyi elmondta, hogy a BPPV-t az okozza, ha egy mészkristály leválik a helyéről és a fej mozgásakor elmozdul a helyéről.

A vertigo jellegzetesen forgó irányú szédülés, a beteg úgy érzi, hogy ő forog, vagy a környezete forog körülötte, pedig valójában mozdulatlanul áll, ül vagy fekszik.

Vertigo vagy szédülés?

A BPPV vizsgálata

A szédülés jellege, ideje és a kiváltódás körülményei alapján az orvos már nagy valószínűséggel meg tudja állapítani, hogy a betegnél a szédülés melyik típusa jöhet szóba. A diagnózishoz BPPV gyanúja esetén elvégezhető egy mozdulatsor is, az ún. Dix-Hallpike manőver. Ennek során a beteget ülő helyzetből hanyatt kell fektetni, fejét az ágy szintje alá süllyeszteni, jobbra, majd balra fordítani, majd ismét felültetni. Ezzel a manőverrel BPPV-s betegeknél a provokációra azonnali, tipikus, szédüléses rohamot lehet előidézni, mely maximum 2 perc alatt le is csillapodik. „Ez egy fontos differenciáldiagnosztikai adat. Természetesen egyértelmű panaszok esetén is illik végighaladni a szokásos fizikális vizsgálatok során. Attól, hogy valakinél beigazolódik, hogy BPPV áll panaszai hátterében, még fellelhetünk egyéb egyensúlyszervi ill. centralis okot is!”

Foto:123rf.com

Kutyaharapást szőrével?

A BPPV kezelésére kidolgozott torna célja, hogy a leszakadt mészkristály jusson ki az ívjáratokból, vagy feloldódjon, ezáltal a szédülés megszünjön. A gyakorlatok kellemetlen mellékhatása, hogy erős szédülést is képesek kiváltani, ám idővel ez egyre enyhül, míg végül megszűnik és így a BPPV is elmúlik. „Ha megoldható, a beteg számára is megnyugtatóbb, ha legalább az első időszakban, az erősebb szédülés jelentkezésekor van segítsége a torna ideje alatt. Sokan nagyon megijednek, amikor a gyakorlatok heves szédülést, esetleg hányást provokálnak, ezért jó, ha nincs egyedül a beteg, a torna végzése kapcsán. A speciális mozgássort napi 4-5 alkalommal javasolt elvégezni, általában 3-4 hétig, míg a panaszok teljesen elmúlnak.”

BPPV torna

“Az otthoni gyakorlatoknak több típusa létezik, ezeket a rendelőben a kezelőorvossal van lehetőség begyakorolni. A beteg vizsgálatát követően, tüneteinek függvényében javasolható az esetenként igen erős szédülést produkáló Epley-manővernek is egy enyhébb, otthon is végezhető típusa” – magyarázza dr. Fülöp Györgyi. A gyakorlatok mellett bizonyos esetekben szükség lehet kiegészítő gyógyszeres kezelésre is. – „Ha a kontroll vizsgálat során az ismételt provokációval a betegnél a szédülést már nem lehet kiváltani, akkor valószínűleg kigyógyult ebből a kellemetlen betegségből. Sajnos a panaszok idővel visszatérhetnek, a hajlam megmarad! Ez esetben minél előbb újra kell kezdeni a tornagyakorlatokat.”

Forrás: Fül-Orr-Gége központ