Szív-PET?

A szív-PET vizsgálattal eldönthető, kinek van szüksége szívkatéterezésre – Új diagnosztikai eljárás gazdagítja a magyar egészségügyet!

A már rutinszerűen alkalmazott Cardio-CT vizsgálattal a koszorúerek belső (anatómiai) elváltozásai állapíthatóak meg. A szűkületek a vérkeringést akadályozhatják, ami azonban nem minden esetben okoz problémát! A szív-PET vizsgálattal a szűkületek mellett átjutó véráram mennyisége mérhető, melyből egyértelműen eldönthető, elegendő-e az áthaladó vér mennyisége, akár terhelés alatt is. A vizsgálati eredmények birtokában egyértelműen eldönthető, hogy szükséges-e a kockázatos szívkoszorúér tágítás, vagy más műtéti beavatkozás.

Képzeljük el a szívünket körbevevő koszorúsereket úgy, mint egy csőhálózatot. Ezeken keresztül szabadon áramlik az éltető oxigénben gazdag vér a szívizom sejtekhez. Ha ebben a csőrendszerben szűkület, vagy elzáródás keletkezik, akkor megváltozik a benne szállított vér mennyisége, esetleg meg is szűnik az áramlás.

vernyomas37

Szerencsés esetben ez a szűkület lassan alakul ki és a szívizmot másik koszorúérből behálózó hajszálerek fokozatosan át tudják venni a beszűkült koszorúér feladatát. Ebben az esetben akár fizikai terhelés alatt is elegendő vér jut el még a szívizom sejtekhez.

Amennyiben valakinek igazolt koszorúér-szűkülete van, azt jelenleg általában katéteres eljárással megtágítják, ami kockázattal jár. Ez azonban akár 50-70%-os szűkület esetén is teljesen felesleges lehet, ha az adott helyen a kiserek már átvették a beszűkült koszorúsér feladatát. A katéterezés szükségességének eldöntésére ma már elérhető a szív-PET, amely egyértelműen igazolni képes a vérátfolyás-zavart, hiszen itt a vérátfolyást abszolút skálán mérhetjük.

A Pozitron-Diagnosztika Központ Európában egyedüliként rendelkezik érvényes törzskönyvvel és forgalmazási engedéllyel a szív-PET vizsgálathoz használt PozitronScanCAC® nyomjelző anyag gyártására és felhasználására. Ezzel a lehetőséggel a Központ egy a világon is újdonságnak számító orvosi diagnosztikai eljárást honosított meg idehaza.

Forrás: