Mellkasi nyomás a nőknél

Koszorúér-szűkület nélkül is gyakran éreznek anginás fájdalmat, azaz mellkasi nyomást a nők.

Az angina pektorisz az a gyötrő mellkasi nyomás, szorítás, amely elsősorban fizikai munka, terhelés közben jelenik meg, amikor valamelyik fontos koszorúér beszűkül. Nőknél azonban ez akkor sem ritka, amikor a koszorúér görcsösen összehúzódik, pedig nincs benne szűkület. Az utóbbi évek vizsgálatai bizonyították, hogy ma már több nő hal meg koszorúér-betegségben, mint férfi.

1959-ben mutatták ki először azt, hogy fizikai terhelés nélkül is előfordul a szervi szívbetegekéhez hasonló mellkasi fájdalom a koszorúér-szűkületre utaló EKG-eltéréssel. Hamar bizonyították, hogy az ilyen betegeknek a fizikai teherbírása szinte zavartalan, csak időnként, nyugalomban jön az anginás szorítás, amikor a koszorúér görcsösen összeszorul.

Stanley S. Wang amerikai szívgyógyász professzor az eMedicine orvosi honlapon részletes összefoglalást írt a koszorúér simaizomzatának a görcséről, és arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a súlyos kórkép gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

sziv68

Pedig ez a szívroham infarktushoz vezethet, sőt ilyen rosszullét magyarázza a hirtelen, váratlan szívhalál tragikus eseményét is. Wang megállapításait egy óriási vizsgálat eredményeire alapozta: 31 ország csaknem 25 000 anginás betegének adatait összesítették, s ezekből egyértelműen kiderült, hogy az ilyen szívbetegek között több a nő, mint a férfi.

Az egyes országok között igen jelentős különbségek voltak, és a különböző földrajzi területek között is nagy volt a szórás, de az átlagos eredmények a nők szívbetegségének gyakoribb előfordulását igazolták. A vizsgált országokban az anginás mellkasi fájdalom a nők 6,7 százalékát érintette, míg a férfiaknál 5,7 százalékot. Az anginás betegek infarktuskockázatát azonban jelentősen megszabja, hogy szívkatéterezés során koszorúér-szűkület kimutatható-e, vagy csak időnként összeszűkül valamelyik koszorúér.

Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóirata közölte az angol címének betűszava alapján elnevezett CASPAR tanulmány eredményeit. A Peter Ong vezette angol-német munkacsoport igazolta, hogy a koszorúérgörcs miatt anginás fájdalmat tapasztaló betegek halálozásának kockázata sokkal kisebb, mint a kimutatható szűkület miatt kezelésre szoruló betegeké. A gond az, hogy a panasz miatt gyakrabban kerülnek szívkatéteres vizsgálatra, mint a szervi szívbetegek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.