Kiugró EKG = szívbaj?

Egy új kutatás szerint az EKG vizsgálatok eredményeiben beállt bármilyen kis változás akár 35%-os növekedésre is utalhat a szívinfarktus kialakulásának valószínűségében.

sziv48„A vizsgálatok során több mint 3000 páciens elektrokardiográfiai eredményeit elemeztük ki, de a kutatáshoz csak az olyan emberek adatait vettük figyelembe, akiknek korábban nem volt semmiféle szív- és érrendszeri betegsége” – mondta Dr. Reto Auer, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem epidemiológiai és biostatisztikai részlegének kutatója, a tanulmány szerzője.
Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív szívvizsgáló eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja, a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

„Megállapítottuk, hogy az EKG vizsgálatok eredményeiben mutatott kisebb és nagyobb változások megnövelték a szívproblémák kialakulásának valószínűségét, majd mikor az ismert rizikófaktorokat (dohányzás, magas koleszterinszint, magas testtömeg-index és a magas vérnyomás) is belekalkuláltuk a képletbe, még mindig egyértelmű volt az összefüggés a EKG-ban tapasztalható eltérések és a szívproblémák között” – nyilatkozta Dr. Auer a Health 24-nek.

A kutatásban résztvevő önkéntes emberek átlagos életkora 70 és 79 év között volt. A résztvevők 55%-a nő, és 59%-a fehérbőrű volt. Dr. Auer és kutatótársai megállapították, hogy akiknél kis eltérés volt a korábbi és az új EKG mérés között, azok körében 35%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki szívbetegség, míg akiknél nagyobb volt az eltérés, azoknál akár 51%-kal is megemelkedhetett a szívproblémák rizikója.

A tanulmány részletei a Journal of the American Medical Association című orvosi szakfolyóirat legutóbbi számában jelentek meg.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: