Szívmentő vérrögoldó

A szívroham esetén alkalmazott vérrögoldó és értágító terápia csökkenti a halálozást, derült ki egy új kutatásból.

A kutatás alapját a svédországi koszorúér-betegségeket összefoglaló adatbázis képezte, mely mintegy 61 ezer, EKG-elváltozással járó szívinfarktusos esetet foglalt magába 1996 és 2007 között. A betegcsoport jó alapot teremtett annak vizsgálatára, hogy a korábban szűkebb mintán kipróbált módszerek mennyire hatékonyak valójában.

A vizsgált időszakban a kórházi halálozás 12,5-ről 7,2 százalékra esett, míg a szívinfarktusos esetekben az egy hónapon belüli halálozás 15-ről 8,6 százalékra, az egyéves halálozás 21-ről 13,3 százalékra csökkent. A kórházi ápolás alatt bekövetkező második szívinfarktus előfordulása 4-ről 1 százalékra esett.

verrog4802

A szakértők a svédországihoz hasonló tendenciát várják az Egyesült Államokban is, ahol ugyanazokat a kezelőmódszereket vezették be, melyek között aszpirin, koleszterincsökkentő szerek, és ballonos koszorúér-tágítás szerepelnek. Ezek az eljárások a szív véráramlásának azonnali visszaállítására irányulnak, melynek segítségével megakadályozható a további károsodás kialakulása. A ballonos angioplasztika során az orvosok egy speciális katéter segítségével tágítják az elzáródott koszorúeret, eltávolítják a vérrögöt, és felhelyeznek egy fémből készült sztentet, mely az érátmérő fenntartásában játszik szerepet.

A beavatkozásra kezdetben 12 százalékban került sor a kórházba érkezést követő másfél órán belül, míg ez az arány 2007-re 61 százalékosra nőtt, miközben az ápolás első 14 napját tekintve 84 százalékban került rá sor.

verrog2

A véralvadék-oldó, véralvadásgátló, koleszterincsökkentő terápia szintén előnyösnek bizonyult. Vérlemezke-gátló kezelést a vizsgálati időszak végén az esetek 55, „vérhígítót” 82 százalékban alkalmaztak, míg koleszterincsökkentő statinok adásra az esetek 83 százalékában került sor, de az ACE-gátló, és az angiotenzin-receptor-blokkoló vérnyomáscsökkentő kezelés is előretörést mutat.

Az infarktus kezelésének európai irányelvei az amerikaival megegyeznek. Az Egyesült Államokban évente mintegy 400 ezren esnek át EKG-eltéréssel járó szívrohamon. A tanulmány a Journal of the American Medical Association számában olvasható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.