Sokszor tünetmentes, és súlyossá is válhat a szívizomgyulladás

 

A korábban ritkább betegségnek számító szívizomgyulladás a covid-járvány elterjedésével egyre nagyobb figyelmet kapott, ugyanis a koronavírus szövődményeként sokan szembesültek a diagnózissal. 

Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy még enyhe tünetek esetén is fontos a kivizsgálás, hiszen a kezeletlen szívizomgyulladás akár súlyos következményekkel is járhat.

szív

Fotó: 123rf.com

Nem csak a covid szövődménye lehet a szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás a covid egyik lehetséges szövődményeként egyre szélesebb körben ismert betegséggé vált. Azt is egyre többen tudják, hogy a szív izmainak gyulladása milyen következményekkel járhat:

 • gyengülhet és megnagyobbodhat a szív,
 • hegszövetek keletkezhetnek az izmokban,
 • egyre nehezebbé válhat a vér keringetése.

Ezt a betegséget azonban nem csak a covid okozhatja. Igaz, hogy leggyakrabban valamilyen vírusfertőzés, például a covid következtében alakul ki a gyulladás, de baktérium és más fertőző betegségek is járhatnak ilyen szövődménnyel. Ugyancsak előfordulhat, hogy valamilyen mérgezés váltja ki a szívizomgyulladást, de ritkán bár, de autoimmun és daganatos betegségek is kiválthatják.

Az általánosabb tünetek mögött is állhat szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás jellemzően nem jár specifikus tünetekkel, sokszor semmiféle panaszt nem okoz – ez jelenti az egyik legnagyobb kockázatot. Ha mégis felmerülnek tünetek, azok gyakran a fertőzés általános tüneteinek tűnnek, vagy éppen más szívbetegségre engednek következtetni. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni az alábbi panaszokkal:

 • erős kimerültség,
 • szívdobogás-érzés, szapora pulzus,
 • légszomj mozgás közben,
 • fekvés közben is jelentkező légzési nehézség,
 • mellkasi fájdalom, nyomás, ami testszerte is kiterjedhet,
 • ödémák megjelenése,
 • ízületi fájdalom,
 • zavartság, ájulás.

Már csak azért is fontos a diagnózis, mert a kezeletlen myocarditis, vagyis a szívizomgyulladás súlyosabb formában szívburokgyulladáshoz, szívelégtelenséghez, szívritmuszavarhoz is vezethet. A súlyos szívritmuszavarok pedig akár a szív működésének leállását is eredményezhetik, ami azonnali kezelés nélkül hirtelen szívhalált is okozhat.

Célzott kezeléssel teljes lehet a gyógyulás

Amikor valaki olyan tünetekkel fordul orvoshoz, amelyek felvethetik a szívizomgyulladás gyanúját, a fizikális és a laborvizsgálaton túl szükség lehet különböző képalkotó módszerekre is a diagnózishoz. Az EKG-n, a szívultrahangon kívül esetleg igény lehet mellkasröntgenre, ritkán MRI-re – ismerteti dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. – Ha az eredmények szívizomgyulladásra utalnak, a legfontosabb teendő a fizikai aktivitás átmeneti korlátozása, melynek időtartama általában csupán néhány hét, majd következhet a terhelés fokozatos visszavezetése. Egyes esetekben gyógyszeres kezelést is elrendelhetünk, hiszen például, ha baktérium okozta a betegséget, antibiotikumra van szükség. Vírusfertőzés esetén szóba jöhetek gyulladáscsökkentők, vízhajtók, véralvadásgátlók vagy szívelégtelenség elleni gyógyszerek. A diagnosztizálás és a kezelés mellett nagy figyelmet kell fordítani az egészséges életmódra, a rendszeres mozgásra is – azonban egy vírusfertőzés utáni szívizom-érintettség, vagy annak gyanúja esetén lehetőleg egy előzetes kardiológiai állapotfelmérés után. Megfelelő kezeléssel és kiegyensúlyozott életmóddal teljes gyógyulásra lehet számítani. 

Top 12 jel, hogy szívbetegség lehet a panaszaink hátterében – 1. rész

 

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.