Emberszívet az egérbe!?

Genetikailag módosított, emberi szívből származó őssejtek segítségével sikerült helyreállítani az egerek sérült szívszöveteit, jelentették a kutatók.

A tudósok jelentése alapján az őssejtek beültetését követő tízedik héten a sérült szövetek gyógyulni kezdtek, és a szívfunkciók is jelentős javulást mutattak, ráadásul ez a nagymértékű fejlődés legalább 20 hétig tartott.

Ez a tanulmány egy újjal lépéssel közelebb viszi az orvostudományt az őssejt-terápia klinikai alkalmazásához, nyilatkozta Sadia Mohsin, a San-Diegó-i Állami Egyetem kutatója az Amerikai Szív Szövetség hírlevelében.

Mivel a szívelégtelenségben szenvedő páciensek túlnyomó része idős, az ő szívűkből származó őssejtek általában már nem túl egészségesek. Az új kísérlet során azonban sikerült genetikailag módosítani szívelégtelenséggel kezelt betegek szívéből származó őssejteket, így a mesterségesen egészségesebbé módosított sejteket már be lehet ültetni a sérült szívbe, megsokszorozva ezzel a páciensek túlélési esélyeit, mondta Dr. Mohsin.

sz%2525C3%2525ADv19

A többi sejttel ellentétben az őssejtek képesek a regenerálódásra, és képesek különféle szövetekké alakulni a fejlődés során. A kísérlet során a kutatók a páciensek szívéből kinyert őssejteket úgy módosították genetikailag, hogy képesek legyenek a Pim-1 nevű protein kiválasztására, amely a szívsérülés következtében természetes úton szokott termelődni.

A genetikailag módosított Pim-1 proteineket termelő sejteket illetve a nem módosított emberi szívsejteket szívelégtelenségben szenvedő egerek szervezetébe ültették a kutatók, így össze tudták hasonlítani egymással a két csoportot. Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a génmanipulált őssejtek sokkal hatékonyabbnak bizonyultak, mondta Dr. Roger Hajjar, a New York-i Mount Sinai Orvosi Egyetem genetikus professzora.

Forrás: