A vegán és a vegetáriánus étrend a stroke nagyobb kockázatával járhat együtt

A stroke nagyobb kockázatával nézhetnek szembe a vegetáriánus és a vegán étrend követői egy nagy szabású új kutatás szerint.

A British Medical Journal aktuális számában ismertetett tanulmány 48 ezer ember adatait elemezte az étrendet és az egészséget vizsgáló hosszú távú, nagy létszámú oxfordi vizsgálat (EPIC-Oxford) segítségével.

Az 1993 és 2001 között felkért résztvevők fele volt húsvevő, több mint 16 ezren vegetáriánusok vagy vegánok, köztük 7500-an olyanok, akik a halat is beillesztették a növényi étrendbe – írta a BBC hírportálja. Táplálkozásukról a vizsgálat kezdetén, majd 2010-ben kérdezték meg őket. Betegségeiket, testmozgási és dohányzási szokásaikat is feljegyezték. Szívkoszorúér-betegség 2820-nál alakult ki a vizsgált időszakban, stroke 1072 résztvevőnél, közülük 300 esetben agyvérzés következett be az oxfordi kutatók elemzése alapján.

A halat is fogyasztók 13 százalékkal, a vegetáriánusok és a vegánok 22 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek szívkoszorúér-betegségben, mint a húsevők. A növényi étrendet követők azonban 20 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak stroke-ot. A kutatók szerint ennek a B12 vitamin alacsony szintjéhez lehet köze, de az összefüggés bizonyításához további kutatás szükséges. A kutatók szerint az is elképzelhető, hogy nem az étrend, hanem más életmódbeli eltérések állhatnak az összefüggés hátterében.

Nem ok-okozati kapcsolatot vizsgált a jelen kutatás, hanem az adatok elemzésével kapcsolatot állapított meg. Az üzenet azonban mindenki számára az lehet, hogy a jól megtervezett étrend fontos, érdemes változatosan étkezni, az élelmiszerek széles választékát fogyasztani. A húsevők étrendje nem feltétlenül változatos, lehet, hogy a szokásos hús-krumpli páros mellett alig esznek zöldségeket” – mondta Frankie Phillips, a brit dietetikusok szövetségének tagja.

A dietetikus szerint a vegán és vegetáriánus étrend jelentősen változott a vizsgálat kezdete óta eltelt évtizedekben.

“Sokkal nagyobb lett a nekik kínált kényelmi ételek, vagyis a túlságosan feldolgozott élelmiszerek választéka” – mutatott rá.

A túlságosan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az egészségi állapot romlásával.nm

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

 1. Bori

  “A vegán és a vegetáriánus étrend a stroke nagyobb kockázatával járhat együtt…”
  Ennél félrevezetőbb, tudománytalanabb ostobaságot már rég olvastam! Arra jó, hogy ijesztgesse az embereket. Valószínű, hogy ez az egyetlen célja ennek a cikknek. Lassan időszerű lenne elszámoltatni az ilyen romboló, ártalmas, a mások jóhiszeműségét kihasznaló, manipulatív cikkek iróit, és közreadóit.

 2. G.János

  Egy sztókos beteg legnagyobb problémája az oxigénhiány. Úgy is tekinthetünk az oxigénhiányra, mint a betegségek szinte egyetlen, és legnagyobb kiváltó okára. Azt vallják, hogy az oxigén-hiány a vérben nagyon is lehet az immunrendszer lerobbanásának kiinduló pontja. Ezt az állásfoglalást még nagyon sok más kutatás is alátámasztja. Dr. Levine szerint az „oxigén-táplálék” optimalizálja testünk oxigén-koncentrációját egy természetes táplálékokból álló étrenddel összekapcsolva. Más szavakkal az oxigén mennyisége a tápanyag sűrűséggel kapcsolatban a kitűnő sejtanyagcsere kulcsa.
  A kutató vegyész Dr. Levine folytatta és megmagyarázta, hogy az összetett szénhidrátok oxigénben gazdag táplálékok. E komplex szénhidrátok között találjuk a zöldségféléket, a teljes gabonaféléket, olajos magvakat és mogyoróféléket (A gyümölcsfélékben túl sok az egyszerű cukor, hogy az összetett szénhidrátok közé lehessen sorolni őket).
  A következőképpen határozta meg a komplex szénhidrátot a kutató vegyész, Dr. Levine, amely 16 rész oxigénből és 14 rész szénből és hidrogénből áll. A komplex szénhidrát több, mint a fele oxigén. De az oxigén százalékos aránya a zsírokban kevesebb, mint 10%, legfeljebb 15%, így a zsírokban tehát kevés az oxigén. A zsírok
  valójában oxigénrablók!!!
  Érdemes megemlíteni egy ősi, Bibliából származó rendelkezést, ami így
  szól:
  „ Semmi kövért, semmi zsírt meg ne egyetek!”