Trombotikus stroke- vérrög az agyban

A stroke-nak több típusa van, ezek közül az egyik és leggyakoribb az ún. trombotikus stroke. Hogy mit kell tudni az állapotról, hogy lehet kezelni és megelőzni, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg.  

Vérrög az agyban

Trombotikus stroke az ischemiás stroke egyik formája, melynek során a helyben képződött vérrög- thrombus- elzárja a véráramlás útját az artériában, így az agy egy kisebb területe nem jut elegendő oxigénhez. (Ha a vérrög nem helyben keletkezik, hanem a véráramlás odasodorja, úgy embóliás stroke-ról beszélünk). Amennyiben nem távolítják el idejében a vérrögöt, úgy súlyos agykárosodás léphet fel. Van, amikor “csak” szűkíti a thrombus az eret, ám előfordulhat, hogy teljesen elzárja azt.

Annak, hogy miért alakul ki az érben vérrög, több oka lehet, ám igen gyakori, amikor érszűkület/magas vérnyomás miatt apró sérülések keletkeznek az ér belső-endothel részén, plakk képződik, ami provokálja a vérlemezkék összecsapzódásán át a vérrögképződést.

A stroke tünetei 

trombotikus stroke jellemzői

 • Féloldali érzékkiesés, bénulás, zsibbadás
 • Nyelési nehézség
 • Beszédzavar
 • Zavartság
 • Fejfájás, szédülés
 • Látásavar (homályos látástól, a kettőslátáson át egészen a vakulásig minden előfordulhat átmenetileg)

 

Nagyon fontos, hogy a tünetek fellépésekor azonnal hívjon mentőt, ugyanis 2,5 órás az ún. terápiás ablak, vagyis, ha ebben az időben a beteg megkapja a megfelelő orvosi ellátást, úgy nem alakul ki maradandó károsodás, a vérrög feloldása idejében elvégezhető. (Figyelem! Ilyen esetben azonnal hívjon mentőt, kalkuláljon az esetleges útakadályokkal, forgalmi dugókkal is!)

Megelőzhető?

Amennyiben valakit fokozottan veszélyeztet a stroke, úgy az orvos prevenció gyanánt megfelelő életmódot, különböző gyógyszereket javasolhat, melyek megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Ez lehet alacsony dózisú aspirin (előtte és alatta érdemes aspirin válaszadási készség (reszponzió) vizsgálatot végeztetni, hogy hatásos-e az aspirin az érintettnél), vagy más véralvadásgátló, esetleg vérlemezke összecsapódását gátló szer.

trombotikus stroke megelőzése

A veszélyeztetett csoportba tartoznak a cukorbetegek, az érszűkülettel, magas vérnyomással, pitvarfibrillációval küzdők, dohányosok, akiknél előfordult már korábban stroke vagy TIA, valamint azok, akiknél egyéb okokból magasabb a vérrögképződés esélye- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Élet a stroke után

Amennyiben valaki átesett ischemiás stroke-on, úgy a jövőben fontos a megfelelő életmód követésén túl meghatározott ideig, sokszor élethosszig tartó gyógyszeres terápia (véralvadásgátló, vérlemezkék összecsapódását gátlók), valamint a rizikótényezők kiiktatása, kezelése. Mindezen kívül oda kell figyelni a stroke-on átesett betegek szakszerű rehabilitációjára, valamint mentális egészségükre is, ugyanis gyakran alakulnak ki náluk hangulatzavarok, pszichés problémák.

Forrás: Trombózisközpont


2 hozzászólás

 1. Boár Miklós

  Nesze semmi,fogd meg jól! Konkrét gyógyszerek-tápl.kiegészítők-vitaminok nevét kérném!Cukor/Velmetia/,vérnyom./Tanydon-Nebilet-Amlodipin/gyógyszerekkel rendben,mellé Trombex.Túl vagyok a 3.érelzáródásos sztrókón, családi öröklés k-féloldaltizárva,nem iszom,nem dohányzom/már 10-éve/.Q 10,omega 3 rendszeresen szedve,az első történés 2000-ben volt!A 2.-2016,a 3.-2018,Segítsenek míg van lehetőség a segítségre!Csak azt ne mondják-sportoljon többet

  Válasz
 2. Boár Miklós

  Nesze semmi,fogd meg jól! Konkrét gyógyszerek-tápl.kiegészítők-vitaminok nevét kérném!Cukor/Velmetia/,vérnyom./Tanydon-Nebilet-Amlodipin/gyógyszerekkel rendben,mellé Trombex.Túl vagyok a 3.érelzáródásos sztrókón, családi öröklés k-féloldaltizárva,nem iszom,nem dohányzom/már 10-éve/.Q 10,omega 3 rendszeresen szedve,az első történés 2000-ben volt!A 2.-2016,a 3.-2018,Segítsenek míg van lehetőség a segítségre!Csak azt ne mondják-sportoljon többet félodalt bénán!!!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.