Vitamin kell a tavaszi fáradtság ellen

Dr. Szántó Renáta belgyógyász a Csak csajok műsorában elmondta, hogy mire kell odafigyelni ahhoz, hogy ne érjen minket el a tavaszi fáradtság.

Ha a tavasz elején jellemző nehezebb ébredések, napközbeni lassultság továbbra sem múlik, érdemes utána járnunk, hogy mi okozza a panaszokat! A tavaszi fáradtság oka lehet többek között az, hogy a téli időszakban kevesebb a napsütéses órák száma, ez pedig nem csak kedélyállapotunkra van rossz hatással, de ilyen módon csökken a szervezetbe jutó D-vitamin mennyisége is.

Dr. Szántó Renáta belgyógyász szerint télen a táplálkozásunk is egyoldalúvá válhat, kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. A jó idő beköszöntével érdemes minél többet napon és főleg levegőn lenni. A napfény hatására a boldogsághormonnak nevezett szerotonin is jobban termelődik.

A D-vitaminról

A nap hatására a D-vitamin képződése is fokozottabb. Ez a vitamin pedig nagyon fontos a csontrendszer, az idegrendszer és az immunrendszer szempontjából is. Szántó doktornő szerint Magyarország lakosságának nagy része D-vitamin hiányban szenved. Hiába van több napos hónapunk egy évben, nem vagyunk eleget a napon. Nyáron a túl vastagon felkent napvédő krémek sem hagyják, hogy hassanak a napsugarak. D-vitamint tartalmaznak a belsőségek és az olajos magvak is.

Fontos a folyadékbevitel

A megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodni kell. A statisztikák itt is azt mutatják, hogy nem fogyasztjuk el a megfelelő mennyiségű minimum két liter folyadékot. A legjobb választás a tiszta víz, de gyógyteák formájában is ajánlott a napi folyadékbevitel fedezése. Az ásványvizekkel tudunk különböző ásványi anyagokat juttatni a szervezetünkbe, de nem elegendő mennyiségben szívódnak fel.

Színes gyümölcsök

Tavasszal végre hozzá tudunk jutni a színes zöldségekhez és gyümölcsökhöz. Ezt azért kell kihangsúlyozni mert, ezekben a növényekben benne vannak azok az antioxidánsok, amik segítenek az immunrendszerünknek, a közérzetünknek, az energiáink felszabadulásának.

Forrás: