Mitől kezdünk kopaszodni?

Dr. Szabó Erika hajátültetési specialista arról beszélt, hogy mi az oka hajhullásnak és az ebből adódó kopaszodásnak. Beszélt továbbá a legmodernebb hajbeültetési eljárásokról is.

Nem is gondolnánk, de a tavaszi időszakban még a hajunk is jobban hullik a szokásosnál. A haj különböző növekedési ciklusokon megy keresztül, és minden ilyen fázisban változik a haj minősége. Megtörténik, hogy hormonális változások, irritáció vagy sérülés miatt néhány hajszál a növekedési fázisban nem úgy fejlődik, ahogy kellene.

Ennek az eredménye, hogy vékonyabb vagy rövidebb hajszálak alakulnak ki. Ebből kifolyólag napi 50-100 hajszál elvesztése egészséges mennyiségnek számít, ez a természetes hajvesztés része.

Hogy vesszük észre, hogy baj van?

„Általában a fodrászok szokták először megjegyezni, hogy baj van. Valami ritkult, másképp kel fésülnöm, nem tudom úgy formázni. Ez lehet egy első szűrő.” – magyarázza Dr. Szabó Erika hajbeültetési specialista„De, ha valaki másfél-két hónapon keresztül nagy mennyiségű hajat veszít azt észreveszi.” Intő jel még, ha sok haj marad a párnán, vagy hajmosáskor nagyon sok hajszálat találunk a lefolyóban.

Szabó doktornő szerint nagyon fontos, hogy felkeressünk szakembereket, orvosokat és ez alatt nem a hajgyógyászokat érti. Erre azért van szükség, mert gyakran fej-, nyaki gyulladás áll a probléma hátterében.

Nőknél ilyen lehet a fog vagy mandulagyulladás. De gyakran lehet pajzsmirigygyulladás vagy helytelen petefészek működés. Férfiaknál egyszerűbb lehet a képlet. „Javarészt a genetika, az androgén hormonok határozzák meg a hajhullást.” – mondja Szabó doktornő. Sok férfi esetében megvan a genetikai háttér, de hatással lehet rájuk a stressz is.

Szabó doktornő kihangsúlyozta, hogy bár nagyon sok csodaszer létezik a piacon, olyan, hogy „hajnövesztő szer” nem létezik. Tudomásul kell venni, hogy a meglévő hajat lehet csak kezeli, újranöveszteni nem.

Megoldás lehet a hajbeültetés

Jelenleg a legmodernebb eljárás a Safe System FUE2 nevű eljárás. Itt arról van szó, hogy graftokat emelünk ki a hajas fejbőr hátsó részéből. A graftok azok, amikből hajszálak nőnek ki, és a hajhagymán kívül még a hajszál környezetét is tartalmazzák. Ezeket kiemelve, mikroszkóp alatt feldolgozva, szálanként ütetik be a páciens fejére.

„Az eljárás az esetek 95-100 százalékában sikeres, azért mert a hátul lévő hajszálak másképp érzékenyek a hormonális hatásokra.” – hangsúlyozza Szabó doktornő. Ezeket a tulajdonságaikat akárhová is ültetjük a hajszálakat megőrzik.

Forrás: