Így segít a méz a hajunkon

A tudatos táplálkozás már-már szinte alap, ha egészségesen szeretnénk élni.

A rendszeres testmozgás mellett odafigyelünk, hogy mit és mennyit eszünk, a tápanyagokat pedig megpróbáljuk minél természetesebb élelmiszerekből a szervezetünkbe juttatni. Ehhez az is hozzátartozik, hogy lelkesen böngésszük a kiszemelt termékek összetevőinek listáját: csak semmi mesterséges adalékanyag! Vagy legalábbis a lehető legkevesebb…

De mi a helyzet azokkal a mindennapi tisztálkodási és szépségápolási szerekkel, amelyeket ugyan nem fogyasztunk el, de a bőrünkön keresztül ugyanúgy a szervezetünkbe kerülnek?

Egészséges hosszú haj 2

Foto: 123rf.com

Aki tudatosan él, egyre inkább keresi e téren is az alternatív megoldásokat. Magunknak és bolygónknak is jót teszünk, ha a természetesség mellett tesszük le a voksunkat. Visszanyúlunk a gyökereinkhez, nagyszüleink, dédszüleink módszereihez, megnézzük, ők mit használtak dezodor vagy éppen sampon helyett.

Érdekes kísérlet mézzel hajat mosni. Jó tudni, hogy a samponok többsége a természetes zsír, faggyú eltávolításával tisztítják meg hajunkat és fejbőrünket, ám akinek zsírosodásra hajlamos a haja, pont fokozott zsírképződést fog elérni a gyakori hajmosásokkal. De akkor mi a helyzet a mézzel? Működik?

Első és legfontosabb, hogy csakis tiszta, vagyis cukortól, víztől és egyéb adalékanyagoktól mentes mézet válasszunk, legjobb, ha garantáltan biomézet veszünk – mondjuk méhészetből.

méz

Foto:123rf.com

Tegyünk egy evőkanálnyi mézet egy tetszőleges palackba, és adjunk hozzá néhány evőkanál forró vizet. Zárjuk le a palackot, és alaposan rázzuk össze a keveréket. Vigyük fel a hajunkra, finoman masszírozzuk bele a fejbőrünkbe. Hagyjuk pár percet hatni, majd jól öblítsük le. Az eredmény tiszta és fényes haj, kondicionálóra pedig valószínűleg nem lesz szükségünk. Ha az első mosás után puhának, fényesnek érezzük a hajunkat, ne hagyjuk abba a méz használatát! Alkalmazhatjuk kúraszerűen, de akár végleg kiválthatjuk vele a samponunkat. 

Az 50 év feletti nők több mint felének ritkuló haja van – Miért?

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.