Az 50 év feletti nők több mint felének ritkuló haja van – Miért?

Egy nemrégiben készült tanulmány megdönti azt a tévhitet, hogy a hajhullás a középkorúak körében csak a férfiaknak kell aggódniuk.

őszül, haj

Fotó: 123rf.com

A Menopause Journal című szaklapban megjelent eredmények szerint a kutatók megállapították, hogy a vizsgált egészséges, menopauza utáni nők több mint felénél női hajhullás (FPHL) fordult elő, és ez negatívan befolyásolta az önképüket.

“Mindannyian tudjuk, hogy a hajhullás vagy kopaszodás a férfiaknál is előfordulhat a középkorban, de a nők esetében nem beszélünk róla annyit” – mondja Dr. Glynis Ablon, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem klinikai docense és a kaliforniai Ablon Bőrintézet és Kutatóközpont bőrgyógyásza. 

“A nőkre általában másképp hat a haj ritkulása, különösen az önbizalmukra. Valaki, mint Bruce Willis, leborotválhatja a fejét, és jól néz ki, de a nőknél ez általában nagyobb probléma”

– mondja.

Mit jelent a női hajhullás?


A nőknél leggyakrabban előforduló hajhullást androgenetikus alopeciának vagy női hajhullásnak (FPHL) nevezik. A hajhagymák zsugorodnak, ami miatt a haj vékonyabbá és finomabbá válik, és összességében csökken a hajszálak száma. A haj növekedési fázisa is rövidebbé válik, és kevesebb hajszál van az aktív növekedési fázisban.

“Általában a női hajhullás esetén az elülső hajvonal nagyjából ugyanolyan marad, de előfordulhat a rész kiszélesedése és a haj középső részének elvékonyodása” – mondja Alison Bruce, MBChB, a Mayo Clinic bőrgyógyásza. 

Az életkor, a családi kórtörténet és a testtömegindex (BMI) összefügg a nők hajhullásával


Az FPHL gyakoriságának vizsgálatához a kutatók 178 egészséges, menopauza utáni nőt vettek fel, akik egy thaiföldi, bangkoki menopauzaklinika meglévő betegei voltak. A résztvevők átlagéletkora 58 év volt, és a résztvevők átlagosan 9 évvel korábban estek át a menopauza átmenetén.

A menopauza orvosi definíciója szerint egy éve nincs menstruáció, és a menopauza átlagos életkora 51 év. A kutatók értékelték a hajsűrűséget a fejbőr közepén (ahol a hajhullás a nőknél általában kezdődik), megmérték a hormonszinteket, és információkat gyűjtöttek más egészségügyi állapotokról, amelyek hatással lehetnek a hajhullásra, valamint arról, hogy a résztvevők családjában előfordult-e FPHL vagy sem.

Összesen 93 nő (52,2 százalék) szenvedett női hajhullásban. A Ludwig-osztályozás néven ismert szabványosított eszköz segítségével a kutatók megállapították, hogy a nők 73,2 százalékának enyhe, 22,6 százalékának közepes mértékű, 4,3 százalékának pedig súlyos hajhullása volt.

Az életkor, az FPHL családi előzményei és a 25-ös vagy magasabb testtömegindex (BMI) szignifikánsan összefüggésbe hozható volt az FPHL-lel.

Fotó: 123rf.com

Mi okozza a nők hajhullását?

 

Bár nem világos, hogy pontosan mi okozza az FPHL-t, a szakértők néhány lehetséges okot azonosítottak:

Genetika

Azt, hogy egy nőnél hajhullás jelentkezik-e vagy sem, a genetika befolyásolja, mondja Dr. Bruce. “A hajhullással több különböző gén is összefüggésbe hozható, és ez sok gén nagyon összetett összjátéka. Nem szabad azt feltételezni, hogy bármit is tettél a hajhullásodért, különösen, ha egyébként egészséges vagy” – teszi hozzá.

Vérszegénység vagy vitaminhiány

Mindkét állapot összefüggésbe hozható a hajhullással, mondja Bruce. A vérszegénység kiszűrésére vérvizsgálatot végeznek, és egy étrendi felmérés során kiderülhet, hogy a hajhullás összefüggésben van-e a helytelen táplálkozással.

Nagyfokú stressz

A szélsőséges stressz problémát jelenthet és hajhullást okozhat” – mondja Faubion. Az állapotot telogen effluviumnak nevezik, és szerencsére az általa okozott hajhullás átmeneti – mondja. Úgy tűnik, hogy a világjárvány sok nőnél megnövelte a stresszszintet és az azt követő hajhullást – mondja Ablon. Becslése szerint az elmúlt két évben megháromszorozódott azoknak a nőknek a száma, akiket hajhullás miatt lát.

Pajzsmirigyproblémák

A  pajzsmirigy rendellenessége hozzájárulhat a hajhulláshoz.

Gyulladás a fejbőrben

Bizonyos állapotok, köztük egyes autoimmun betegségek, a fejbőr gyulladásához kapcsolódhatnak, és hajhullást okozhatnak.

Hormonális változások

A hajhullás a hormonok változásával is összefügghet. Az androgének, a hormonok egy csoportja, amelybe a tesztoszteron és az androsztenedion is beletartozik, nem nőnek a menopauza átmenet során, de az ösztrogén és az androgén közötti arány megváltozik, így kevesebb ösztrogénünk és viszonylag több androgénünk van, magyarázza.

A DHT-t, a tesztoszteron egyik metabolitját a kutatások szerint összefüggésbe hozták a férfiak kopaszodásával. “Van egy elmélet, amely szerint az arány változása összefügghet a nők hajhullásával” – mondja Faubion.

Aggódik a hajhullás miatt? Beszéljen orvosával!


Orvosa vagy bőrgyógyásza segíthet eligazodni abban, hogy milyen gyógyszerek, kiegészítők és eljárások segíthetnek a hajhulláson.

A legegyszerűbb megoldás, ha elkezdi használni a minoxidilt – egy 5 százalékos oldatot -, amelyet recept nélkül kaphat, mondja Bruce. “A kereskedelmi neve Regaine, de vannak generikus változatok is. Ez a kezelés tízből körülbelül két-három embernél hatásos, akik használják” – mondja.

Sajnos minden nap kell használni ahhoz, hogy továbbra is hatni tudjon – ha abbahagyja, akkor az előnyök is megszűnnek” – mondja Bruce. Bennfentes tipp: Sok minoxidilt tartalmazó gyógyszert férfiak és nők számára is forgalmaznak, de a nők használhatják a férfi készítményt, és az gyakran olcsóbb is, mondja.

 

Meddig tart az őszi hajhullás?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.