Ezek a női hajhullás okai

Bármilyen furcsa, de naponta átlagosan 60-100 hajszálat veszítünk el a fejünkről és ez természetes, normális dolog.

A már nem természetes hajhullásnak több oka is lehet, mint például a hormonok károsodása például a szülés vagy a menopauza időszakát követően. Ilyenkor gyakori, hogy a hajszálak elvékonyodnak. Az ösztrogénszint csökkenése átmenetileg megzavarhatja a haj növekedésének az életciklusát.

Az is gyakran előfordul, hogy egy stresszt kiváltó esemény után csak 3 hónappal később kezdődik meg a haj hullása. A stressz okozta hajhullás általában átmeneti. A haj elkezdhet újra növekedni, miután az esemény elmúlt. A családban történt halálozás, a súlyos műtét vagy a súlyos betegség, a testben zajló bizonyos folyamatok például a hajtermelés leállítását okozhatják.

A hajhullást okozhatja pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis), Hodgkin-kór, Addison-kór, a fejbőr gombás és bakteriális fertőzései (mint például az ótvar), vagy autoimmun rendellenességek, például coeliakia, de meghúzódhatnak a hátterében a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, akár fog- vagy ínygyulladás is. (Néhány, hajhulláshoz vezető állapot, betegség, így például a coeliakia is öröklődhet. Ha a családjában van olyan betegség, amely hajhulláshoz vezetett, akkor azt említse meg orvosának.)

Foto:123rf.com

További okok

A magas láz, fehérjehiány, bizonyos gyógyszerek, például retinoidok, béta-blokkolók, kalciumcsatorna-blokkolók, antidepresszánsok és a nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k) szedése is hajhulláshoz vezethet, de a jó hír az, hogy az ilyen típusú hajhullás tipikusan visszafordítható. Néhány bőrgyógyász úgy gondolja, hogy ha a páciens vegetáriánus étrendet követ, az is befolyásolhatja a hajhullást. Ennek az az alapja, hogy a húsban és más állati eredetű élelmiszerben sok vas és egyéb ásványi anyag van, amely valóban támogatja a haj növekedését. Abban egyértelmű egyetértés van, hogy a hajhullást mindezek mellett leginkább a cink, az L-lizin, a B6– és a B12-vitamin hiánya okozza.

A szülés utáni hajhullás betegséget is jelezhet!

Végül pedig, amire sokan nem gondolnak, a hajhullás sokszor helytelen hajápolási szokásokra is visszavezethető, mint például a túl gyakori, gyengébb minőségű termékkel végzett hajfestés, hajvasalás vagy a haj túl szoros és gyakori összefogása.

Szegő Miklós, fordító; Hair Loss in Woman (healthline.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás: http://www.webbeteg.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.