Ezek a hajhullás típusai

Átlagosan napi 100 elvesztett hajszál még nem ad okot aggodalomra. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük.

Nők körében, a menopauza időszakát követően gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, ezért a korábbi dús hajzat tömege jelentősen csökken.

1. Veleszületett kopaszság

Ritka rendellenesség, melynek során egyáltalán nem nő a haj. Ez a szőrtüszők hiánya, valamint a mátrixsejtek osztódási rendellenésségének következménye.

2. Átmeneti hajhullás

Átmeneti hajhullást okozhat stressz, fertőzés, a szervezet gyulladásos folyamata, hormonális változás, műtét utáni reakció, illetve mérgező anyag toxikus reakciója. A felsorolt esetekben a szőrtüszők átmenetileg károsodnak. Az átmeneti hajhullásnak az alábbi típusait különböztethetjük meg:

 • Alopecia areata – foltos hajhullás

  foltos hajhullás, vagy alopecia areata kialakulásának pontos oka jelenleg ismeretlen, jelenlegi ismeretek szerint autóimmun betegségről van szó. Az immunrendszer a hajtüszőket támadja meg, idegenként érzékeli azokat. Jellegzetes tüntete, hogy a hajhullas kisebb foltokban alakul ki. Általában néhány centiméter átmérőjű csupasz folt található, esetenként tenyérnyi felületre is kiterjedhet. A betegség nem csak a hajas fejbőrt érintheti, hanem a test szőrrel borított területeit is.

 • Alopecia diffusa – Diffúz hajhullás

diffúz hajhullásról akkor beszélhetünk, amikor a haj elszórtan az egész fejről hullik, szemben a foltos hajhullással, ami a fej egy területére lokalizálódik. Diffúz hajhullást számtalan dolog okozhat: vitaminhiány, külső hatások, stressz, gyógyszerek szedése/elhagyása. 

 • Idegpálya mentén jelentkező sávos hajhullás

A kopasz sávok az idegpályák mentén jelentkeznek. A hajhullást a fej traumája, vagy erős hűlése okozza. A betegség gyógyulása után a haj általában visszanő.

3. Végleges hajhullás

 • Congenitális atrichia

Ritka rendellenesség, mely során korai gyermekkorban kihullik az összes haj. Az atrichiát egy hibás gén okozza. A hajszálak életciklusában a nyugalmi fázisban az úgynevezett dermal papilla sejtek visszahúzódnak, és szoros kapcsolatban maradnak egymással. Congenitális atrichia esetén megszakad a szoros kapcsolat és a kommunikáció a sejtek között, és nem tud létrejönni az anagén (növekedési) fázis.

 • Heges alopecia

  • Primer esetben a szőrtüszőt az immunrendszer sejtjei (limfociták és neutrofilek) támadják és semmisítik meg, általában egy autoimmun betegség következtében. A gyulladásos folyamat következtében a szőrtüsző sejtjei és a faggyúmirigyek elhalnak, majd heg alakul ki.

  • Szekunder esetben a hegesedés baleset következménye is lehet. Okozhatja nagy kiterjedésű égésési seb, pszichés eredetű kényszeres hajtépés, fertőzés, valamint néhány betegség, mint a folliculitis decalvans (szőrtüszőgyulladás) szőrt aplasia cutis congenita, valamint sclerodermia, Lupus.

 • Atrophiás alopecia

Atrophiás hajhullásnál a szőrtüszők elpusztulnak bőrsorvadás következtében. Hátterében bőrbetegségek állhatnak.

 • Androgén alopecia

Androgén alopecia, azaz a férfias hajhullás. Leggyakrabban genetikai okokra vezethető vissza, ami a kor előrehaladtával jelenik meg. A férfias kopaszodás oka általában a DHT hormon túltengése, ami a fej tetején támadja meg a hajszálakat.

Foto:123rf.com

Egyénre szabott kezelés

hajhullás kezelése a felderített kiváltó okoknak megfelelően történik. A bőrgyógyászati vizsgálat alapján a szakorvos minden esetben a páciens számára legoptimálisabb terápia alkalmazását javasolja.

A kezelés sikeressége és annak üteme szintén egyénfüggő, bizonyos esetekben, például öröklött hajlam esetén a folyamat rendszerint csak lelassítható. A gyógyszerek szedése, stressz, vagy hajkárosodások – hajfestékek, hajvasaló, a haj túl szoros és gyakori összefogása – miatt jelentkező hajhullás rendszerint a kiváltó okok elhagyásával megszűnik, bizonyos idő elteltével a haj ismét dússá válik. A szülés után jelentkező hajvesztés természetes folyamat, ha egyéb elváltozás nincs a háttérben, a panaszok rendszerint kettő-hat hónapon belül rendeződnek. Amennyiben a hajhullás hátterében hormonális eltérés merül fel, az endokrinológiai vizsgálatok eredményei határozzák meg a kezelési lehetőségeket, egyéb esetben hajgyógyász (Trichológus) javasol kezelést.

Közel a megoldás a tartós hajhullás kezelésére?

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.