Mi okozhatja a női hajhullást?

Egy nőnél sokféle oka lehet a hajhullásnak. Egyes esetekben örökletes dologról van szó, máskor viszont valamilyen betegséggel, hormonális problémákkal, fogyókúrával, vagy a stresszel függ össze.

A hormonok hatnak a hajára is

Leggyakrabban hormonális változások okozzák a nők hajhullását. Sokan akkor kezdik tapasztalni ezt a kellemetlen jelenséget, amikor változás áll be az ösztrogénszintjükben. Ezt okozhatja terhesség, a fogamzásgátló tabletta szedésének felfüggesztése, vetélés, vagy hormonpótló kezelés elkezdése ill. befejezése. Ezek a változások befolyásolják az ösztrogénszintet, ami hatással van a haj növekedésére ill. a hajhullás mértékére.

Hajhullás a várandósság után

Sok nő a szülés után találja szemben magát a hajhullás nyomasztó tényével. A várandós nők progeszteronszintje igen magas, míg ösztrogénszintjük alacsonyabb. Ez az oka annak, hogy hajszálaik „pihenő üzemmódra” váltanak. Amikor megszületik a baba, elkezd nőni az új haj, aminek hatására a „pihenő” hajszálak kihullanak. A terhesség utáni hajhullás leggyakrabban a terhességet követő 3-6. hónapban jelentkezik.

Bár ez igen kellemetlen élményt jelenthet a kismamának, nem kell elkeseredni, hiszen csak átmeneti állapotról van szó. Fontos tudatosítani magunkban, hogy amikor a szülést követően elkezd hullani a „régi” haj, az új haj már nő. A jelenség tehát általában csak ideig-óráig tart, és magától megszűnik.

Ha nem múlik el magától, kezelje hajhullását!

Arra az esetre, ha a szokásosnál tovább tart a hajhullás, érdemes kipróbálni olyan hajnövekedést serkentő szert, ami csak természetes összetevőket tartalmaz. Így nem kell tartani semmiféle mellékhatástól. Megfelelő kezeléssel nemcsak a hajhullás állítható meg, de a haj dúsabbá, egészségesebbé is varázsolható.

A hajhullásnak betegség is lehet az oka

A betegségek és egyéb fizikai tényezők is fontos szerepet játszanak a női hajhullásban. A vérszegénység, a pajzsmirigy alulműködése, az anorexia, a bulímia, a pajzsmirigy- és májbetegségek, a máj- vagy vesekárosodás, valamint a vírusos és gombás fertőzések is okozhatnak hajhullást. A magas láz is hajvesztéshez vezethet. Amikor a test hőmérséklete megemelkedik, a hajnövekedési ciklus megváltozik, ami néha a haj kihullását idézi elő. Az ilyen egészségügyi problémák esetében a haj általában visszanő, ha a betegséget kezelik.

Haján is meglátszik, hogy mit eszik

A hajnövekedés és a hajvesztés ciklusában történő változások egy másik lehetséges oka a nőknél a fogyókúra ill. a táplálkozás. Egy nő étrendjében sok fehérjének, nélkülözhetetlen zsírsavnak és cinknek kell szerepelnie. Ha ezekből az elemekből nem viszünk be eleget a szervezetünkbe, fokozott hajhullást, illetve a haj elvékonyodását tapasztalhatjuk.

A hajhullást érzelmi stressz is okozhatja

Egyes érzelmi állapotok, és a fokozott stressz is hajhullást eredményezhet. Ez utóbbiról kutatások bebizonyították, hogy szoros kapcsolatban van a hajvesztéssel, különösen a nőknél. Mivel a hajunk testünk egyik olyan része, amely elsőként reagál a fizikai és érzelmi stresszre, itt jelentkeznek először a stressz tünetei, melyek időnként hajhullásban nyilvánulhatnak meg.

A legtöbb nő, aki ezt a jelenséget tapasztalja, 40 és 70 év közötti, de bármilyen korú nőnél előfordulhat. Ez a fajta hajhullás általában magától elmúlik, és a haj újra normálisan kezd növekedni, amint a probléma gyökerét megtaláljuk.

A kezelés módja függ a hajhullás okától

A női hajhullás kezelése az egyes esetek okának és tüneteinek fényében változhat. Ha a tapasztalt problémáról tudjuk, hogy átmeneti, akkor a megoldás egyszerűen a türelem. A haj nagy eséllyel magától vissza fog nőni.

Gyógyuljon a természet erejével!

Ha állandó hajhullásról, kopaszodásról van szó, akkor csupán a türelem nem feltétlenül fog pozitív változást hozni. Ilyen esetekben érdemes kipróbálni a természetes összetevőkből készült, hajnövekedést serkentő termékeket. Ha ilyen problémával küszködik, ne essen kétségbe, mert nagyon valószínű, hogy az Ön esetére is megvan a megfelelő gyógymód!

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.