Hajplasztika?

Ha már semmi más nem segít, jöhet a hajátültetés, amit neveznek még hajbeültetésnek vagy hajplasztikának is. A módszerek egyre fejlődnek és sokasodnak, s egyre több helyen juthatunk ilyen szolgáltatáshoz.

A hajátültetést az 50-es években kezdték alkalmazni, s azóta jelentős fejlődésen ment keresztül. Dr. Okuda japán bőrgyógyász 1939-ben egy forradalmi módszert publikált, mely nagyon hasonlít a mai hajátültetésben használatos módszerre. Dr. Orentreich az 50-es évek végén azzal kísérletezett, hogy a hátsó és oldalsó területekről helyezett és ültetett át hajat a kopasz területekre. Kiderült: ezek az átültetett hajszálak egy életen át nőni fognak. Ez alapozta meg a modern hajátültetést.

A 60-70-es években egyre növekedett a hajátültetés népszerűsége. Ezen alapszanak a mai eljárások is. Az ekkor használatos módszer a nagyobb méretű graftok használata volt, melyeket kerek lyukasztó-szerszámmal vettek ki, és számos hajszálat tartalmaztak. Az eljárás hátránya, hogy minimum 4 beavatkozásra volt szükség az eredményességhez.

A 80-as években a hajátültetés módszerei drasztikusan fejlődtek, a nagyméretű graftok (átültetett szövetek) helyett a Mini-Micrograftok kifinomult kombinációját kezdték el alkalmazni. A Mini-Micrograftok kifinomult kombinációján alapuló hajátültetés már nem használ kerek lyukasztó-eszközöket a donor szövetek eltávolítására, ez esetben már csíkokban távolítják el a hátsó donor területekről a hajat, majd ezt Mini-Micrograftokra rendezik.

hajplasztika%252C%2520hajbe%25C3%25BCltet%25C3%25A9s4

A "FUT" vagy "Follikuláris Egység Hajátültetés" egy olyan technika, melynek során a fej hátsó, maradandó hajas területeiről a genetikai hajhullásnak kitett területekre ültetik át, kizárólagosan természetesen létrejött és egyedi follikuláris egységek használatával. A fej hátsó részéről a follikuláris egységeket úgy lehetséges károsodás nélkül eltávolítani, ha a donor területet egyszerre veszik ki. Ezt a technika az "Egyszeri Csík-Kivétel", a follikuláris egység hajátültetés alapvető eleme, mely nemcsak megőrzi a természetes follikuláris egységeket, hanem meg is gátolja, hogy az egyes follikuláris egységek károsodjanak vagy roncsolódjanak.

Az eljárás nagymértékben különbözik a "Mini-Micrografting" technikától, ahol egy többélű kést használva a természetes follikuláris egységeket feldarabolják, ezáltal a haj follikuláris egységeit elfogadhatatlan mértékben feldarabolják. A másik kimetszelés-alapú technika a "Follikulás Egység Extrakció" vagy "FEE", mely esetében a sebész egyedi follikuláris egységeket távolít el metszés nélkül.

Azt, hogy kinek pontosan melyik eljárásra van szüksége, csak szakorvosok tudják eldönteni az előzetes vizsgálatok után.

Forrás: