Könnyek nélkül sírni – A kiszáradás jelei

Nem elég tudnunk, hogy mennyit kell innunk naponta, be is kell tartani azt a mennyiséget. Dr. Borcsiczky Dóra családorvos a kiszáradás tüneteiről, veszélyeiről beszélt.

Kiszáradásról általában akkor szoktunk beszélni, mikor elkapunk egy vírust és hasmenéses, hányásos tüneteink vannak. A nagy melegben is előfordulhat azonban, hogy nem figyelünk oda megfelelően a folyadékbevitelre és kiszáradunk. Dr. Borcsiczky Dóra családorvos szerint a kiszáradás szempontjából fontos elkülöníteni két korcsoportot. Az egyik a kisgyermekek a másik az idősek.

A gyermekek testtömegének akér 80%-át víz alkotja. A csecsemők kiszáradás esetén nyűgösek lesznek, előfordul, hogy sírnak, de könnyek nélkül. Feltűnő lehet, ha száraz a bőre vagy a szája széle. Figyelmeztető jel, ha hat órán keresztül nem lesz nedves a pelenka. Borcsiczky doktornő arról is biztosított, hogy nem kell aggódni, a gyermeket nem lehet túlitatni.

Az idősek testét viszont a csökkent víztartalom jellemzi. Az kiszáradásra utaló jelek náluk másképp alakulnak, mint a gyermekeknél. Itt általában irritációról beszélünk. Gyengének, idegesnek érzik magukat. Nagyon gyakori, hogy leesik a vérnyomás és felálláskor megszédülnek. Ezeket a tüneteket kompenzálja a szervezet a gyors szívveréssel, amikor úgy érezzük, hogy a torkunkban dobog a szívünk.

A Reggeli meghívott vendége Soma szerint a kiszáradásnak is lelki okai vannak. Az, jelent valamit, ha valaki nem iszik elég vizet. Felbomlott az egyensúlyunk, ha nem kívánjuk a vizet. Borcsiczky doktornő szerint az emberek tudják, hogy nyáron, melegben sokat kell inni. Tisztába vannak vele, hogy 1,5-2 liter vizet minimum meg kellene inniuk, de mégsem teszik.

A megivandó víz mennyiségét egyébként nagyon könnyen ki lehet számolni akár személyre szabottan is. 30 kilónként 1 liter vízzel kell számolni, a melegben ezt egy fél literrel meg kell emelni. Ha valaki sportol vagy kerti munkát végez, akkor még 5-7 deciliterrel meg lehet emelni az „adagot”.

Bálint Antónia gyermeke születés után külön rákérdezett a védőnőnél, hogy mi a legjobb folyadék, amit adhat a picinek. Egyértelmű választ kapott, hogy a víz a legjobb választás. Borcsiczky doktornő szerint az alapvető folyadék a csapvíz legyen. Adhatunk a picinek ásványvizet is, de kizárólag csökkentett ásványianyag tartalmút. Persze kiegészítésként adható leves, gyümölcslé.

Forrás: