Délutáni alvással a magas vérnyomás ellen

Háromnegyed órányi délutáni szunyókálás hatékony védelmet nyújthat magas vérnyomás ellen – figyelmeztetnek a szakemberek.

A pennsylvaniai Allegheny College munkatársai kimutatták, hogy naponta negyvenöt percnyi délutáni alvással sokkal gyorsabban és hatékonyabban csökkenhető a mentális stressz okozta magas vérnyomás.

Az International Journal of Behavioural Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban arra is felhívják a figyelmet, hogy manapság átlagosan két órával kevesebbet alszunk éjszaka, mint ötven évvel ezelőtt, ezért egy rövid délutáni alvás mindenképpen jótékony hatással van a szív- és érrendszerünkre. A kutatásban részt vevő 85 egészséges diákot két csoportra osztották a szakemberek.

Az egyik napközben hatvan, a másik azonban egyetlen percet sem tölthetett alvással. A vizsgálat végén egy kifejezetten vérnyomás-emelésre tervezett fejben számolásos matematikai példát kellett megoldaniuk az alanyoknak.

Beautiful young woman asleep, on white background

Beautiful young woman asleep, on white background

Azoknak a diákoknak, akik 45-60 percet aludtak napközben jelentősen alacsonyabb volt a vérnyomásuk a stresszes élményeket követően, mint azoknak, akik semmit sem pihentek délutánonként.

A résztvevők által kitöltött kérdőívekből az is kiderült, hogy a napközben sziesztázó emberek kevésbé szenvedtek álmatlanságtól, mint a nem pihenő társaik. A tanulmány szerzői, Ryan Brindle és Sarah Conklin elmondták, eredményeikkel sikerült bebizonyítani a délutáni alvás regeneráló és védelmet nyújtó hatásait.

“A délutáni pihenés elősegíti a mentális stresszt követő gyors szív- és érrendszeri regenerálódást” – idézte a szakembereket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.
“További vizsgálatokra lesz szükség annak kiderítésére, hogy milyen módon van összefüggésben a délutáni szunyókálás a szív- és érrendszeri egészséggel, illetve, hogy olyan módszernek tekintsék, amely elsősorban a szívbetegségre hajlamos és az optimálistól eltérő mennyiségű, illetve minőségű alvástól szenvedők számára lehet létfontosságú” – hangoztatták a szakemberek.

Forrás: MTI