Egészséges kortyok

Testünk fő alkotóelemeként és a testfunkcióik fenntartásának alapvető tápanyagként a víz rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében.

A víz és az egészség egymással kéz a kézben jár

Születéskor a gyermek testtömegének háromnegyedét (75%) víz teszi ki. Ez az arány az élet során valamelyest csökken: a felnőttek esetében kb. 60, idős emberekben 50-55%-ra.

A víz minden testnedvünkben megtalálható: a vérben, a nyálban, az emésztőnedvekben, és a vizeletben is.

Ezenkívül sejtjeinknek is alapvető része, amely meghatározza azok alakját és konzisztenciáját, de megtalálható a sejtek körül és között is. Funkcióját tekintve a víz mind a sejten belüli, mind a sejten kívüli állandó anyagcsere-folyamatok elősegítője.

viz54

A víz különösen az alábbi 4 fő funkciója által segíti a szervek megfelelő működését:

– A sejtek és szervek működéséhez szükséges létfontosságú tápanyag

– A tápanyagok és más esszenciális alkotóelemek szállítója

– Segít a test állandó belső hőmérsékletének fenntartásában

– Segíti a salakanyagok eltávolítását a vizelet által

A szervezet folyadékpótlása szempontjából a tiszta víz a legmegfelelőbb ital.

Testünk minden nap kb. 1,5 liternyi folyadékot veszít többek között a lélegzés, a mozgás, azaz maga a létezés során! A megfelelő működés érdekében ezt a veszteséget ugyanennyi folyadék bevitelével pótolni kell.

De miért éppen vizet igyunk?

Azért, mert a szervezet folyadékpótlása szempontjából a víz a legmegfelelőbb ital.

A víz olyan esszenciális tápanyag, amely további energiabevitel nélkül biztosítja az egészséges folyadékpótlást.

A cukrozott üdítőitalokat, energiaitalokat, szörpöket, gyümölcsleveket csak alkalomszerűen szabad fogyasztani, mert túlzott fogyasztásuk felesleges energiabevitelhez vezet.

Éppen ezért ezek vízzel történő helyettesítése az egyik olyan jó szokás, amely segít csökkenteni a túlsúly és az elhízás kialakulásának kockázatát.

v%25C3%25ADz48010

A vízháztartás egyensúlyának fenntartása érdekében fogyasszon napi 1,5 liter vizet!

Mik a nem megfelelő folyadékellátottság jelei?

Ha a leadott vizet nem pótoljuk megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, a kiszáradás tünetei jelentkezhetnek: szomjúságérzés, a vizelet mennyiségének csökkenése, sötétebb színe, megmagyarázhatatlan fáradtságérzés, fejfájás, szájszárazság, szédülés vagy a koncentrálóképesség gyengülése, a bőr rugalmasságának csökkenése

Ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön, magas víztartalmú ételek és italok fogyasztásával kell pótolni a nap során elveszített folyadékmennyiséget. A naponta elfogyasztandó vízmennyiség megegyezik azzal, amennyit ugyanezen idő alatt a szervezetünk elveszít.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a testfunkciók megfelelő működése szempontjából egy egészséges, ülő életmódot folytató, mérsékelt éghajlati körülmények között élő felnőttnek naponta 1,5 liter vizet kell innia. 1,5 liter víz mindössze 8 (egyenkét két decis) pohárnak megfelelő mennyiség egy egész napra elosztva.

Forrás: