A köhögés és fajtái

Dr. Ketskés Norbert háziorvos a köhögések fajtájáról és azok kezelési módszeréről beszélt a Csak csajok műsorában.

A téli, őszi, de gyakran a tavaszi időszak egyik visszatérő problémája a köhögés. Ennek a kellemetlen tünetnek sok minden állhat a hátterében. Az sem mindegy, hogy milyen módon köhögünk. A száraz köhögést, például egészen másképp kell kezelni, mint a mondjuk a hurutost.

A köhögés, a tüsszentéshez hasonlóan, a szervezet védekező mechanizmusa. Ilyen esetekben a szervezetünk a légutakba került szennyező anyagokat, váladékot, szemcséket, a levegő erőteljes kiáramoltatásával próbálja eltávolítani.

Köhögésfajták

Ketskés doktor elmondta, hogy megkülönböztethetünk száraz – szakmai nyelven nonproduktív – és nedves, azaz produktív köhögést. Létezik még egy különleges köhögési fajta, ami egy bizonyos betegségcsoportnak a tünete, és általában kisgyermekeknél tapasztalható. Itt konkrétan a gégegyulladásról van szó. Erre a fajt köhögésre gyógyír lehet a hideg levegő, mert enyhíti a panaszokat.

Száraz köhögés

Száraz köhögésről akkor beszélünk, amikor úgy érzzük a szánk, torkunk kiszáradt, valami van a torkunkon, és azt próbáljuk fölköhögni, gyakran eredménytelenül. Ez a típus leggyakrabban torokgyulladás, allergia, ill. a nyálkahártya kiszáradása kapcsán lép föl. „Száraz köhögésre nyilvánvalóan teljesen felesleges köptetőt szedni, mert az súlyosbíthatja a köhögést.” – magyarázza Ketskés doktor.

Nedves köhögés

Ebben az esetben különböző mennyiségű váladékot köhögünk fel. Ezt a váladékot mindig ki kell üríteni, mert kórokozót is tartalmazhat. Nagy segítséget jelent az inhalálás és a bőséges folyadék bevitel, de itt már fontosabb szerep hárul a nyákoldó gyógyszerekre is. „Ha valakinek nedves köhögése van, arra érdemes köptetőt szedni, mert nem csinál mást, mint a légutakban felgyülemlett váladékot oldja.” – folytatja Ketskés doktor.

A nedves köhögés, amit a köznyelvben hurutos köhögésnek nevezünk gyakran este, éjszaka erősebb, ezért nem ajánlott a köptetőt lefekvés előtt bevenni, mert nem tudunk majd aludni. Ketskés doktor szerint mindenféleképpen először a természetes alapanyagú köptetőket érdemes alkalmazni és csak később a gyógyszer alapú szereket.

Forrás: